VATANİ GÖREVİNİ YAPARKEN HAYATINI KAYBEDEN GAYRİMÜSLİMLER NEDEN ŞEHİT SAYILMIYOR?
http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=25050064&
"Askere de alınmasınlar!"
Vatani görevini yaparken hayatını kaybeden gayrimüslimler neden şehit sayılmıyor?
Batman‘da vatani görevini yaparken, er Kıvanç Ağaoğlu’nun silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Ermeni asıllı er Sevag Balıkçı‘nın babası Garabet Balıkçı, önceki gün düzenlenen basın toplantısında "Türkiye’de Hıristiyanların şehit olmadığını öğrendik. O zaman askere de almasınlar" dedi.
Garabet Balıkçı’nın sözleri, "Gayrimüslimler neden şehit sayılmıyor?" tartışmasını da beraberinde getirdi. Uzmanlara, "Gayrimüslimler şehit sayılmaz mı?" diye sorduk. İşte yanıtları:
‘Müslüman olmayana şehit rütbesinin verilmesi garip olur’
İlahiyatçı Saim YEPREM:
ŞEHİTLİK, İslam dininin kullandığı terimlerden biridir. Müslüman olmayana şehit rütbesinin verilmesi garip olur. Şehitlik mertebesi birileri tarafından verilen bir durum değildir. Kişinin kendi kazandığı mertebedir. Zaten yasalarda da böyle bir şehitlik tanımı yok.
‘Şehit olarak kabulu söz konusu değil’
MHP Milletvekili-İlahiyatçı Mustafa ERDEM:
GAYRİMÜSLİM şehit olarak tanımlanamaz. İslam literatüründe böyle bir kavram olmaz. Kendi dinlerine göre şehitlik gibi farklı kavramlar olabilir. Bir kimsenin Allah katındaki itibarı inanmışlığıyla doğru orantılıdır. İslamiyeti kendine seçmeyen bir kişinin şehit olarak kabulü söz konusu olamaz.
‘Vazife dışındaki bir olayda şehit sayılmaz’
Emekli Tümgeneral Armağan KULOĞLU:
ŞEHİT tabiri İslami bir tabirdir. Müslümanlıkta din, vatan uğruna Allah yolunda ölmektir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde de Müslüman olan herkes vatanı için çarpışırken ölürse şehittir. Gayrimüslim olan ve silahlı kuvvetlerde görev yapanlar da vatan için yapmış olduğu vazife sırasında ölür ise şehit olur. Görev için bir yere giderken kaza geçirdi öldü o da şehittir. Ancak askerde kendi kendine takıldı düştü o Müslüman dahi olsa şehit olmaz.
‘Askerde uyurken ölse bile şehit olur’
İlahiyatçı Zekeriya BEYAZ:
ŞEHİTLİK iki ayrı durumu içerir. Birisi bizim açımızdan yani insanlar açısından, diğeri Allah tarafından. Allah tarafındaki yerini biz bilemeyiz. Allah’ın takdirini biz bilemeyiz. Ancak bir kişi askerlik görevi için evinden çıkıp yola düştüğü andan görevini tamamlayıp evine geri döndüğü ana kadar şehitlik mertebesini bünyesinde barındırır. Şehitlik için ille de terör olayında ya da savaşta çatışması gerekmez. Kaza bile olsa şehittir. Milletini korumak için askerlik görevindeyken uyurken kalp krizi geçirip ölen adam bile şehit sayılır. Çünkü kişi evinden çıktıktan sonra vatan yolundadır. Gezmede değildir.
‘Yasalarda ayrım söz konusu değil’
Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanı Hüseyin DEMİRBAŞ:
YASALARDA kişiler için Hıristiyan Müslüman ayrımı söz konusu değil. Dolayısıyla askerliği sırasında hayatını kaybetmiş her gayrimüslim Türk vatandaşının yararlandığı haklardan yararlanır. Kişi kaza ile vurulduysa aileye vazife malulü olarak aylık bağlanır. Er Sevag Balıkçı olayında da aylık bağlanmış olmalıdır. Bunu araştırıyorum. İnancına göre kişileri asla sınıflandırmayız. Bizim yasalarımızda zaten şehit ifadesi geçmez. Şehitlik Müslümanlara has bir tabirdir. Şöyle düşünelim, biz er Sevag’a şehit desek ailesi de ‘Bizim inancımıza şehitlik uymaz’ dese ne olacak. Dese haklı olur. Biz kişinin askerdeyken hayatını kaybetme şartına göre yasal hakkını her zaman veririz.
‘Gayrimüslimlere ayrımcılık yapısallaştı’
Gazeteci-Yazar Etyen MAHÇUPYAN:
GAYRİMÜSLİMLERE yönelik ayrımcılık yapısallaşmış durumda. Bireylere yönelik tek tek ayrımcılık olmasa da azınlıklara ilişkin genel bir ayrımcılık olduğunu görüyoruz. Kaçınılmaz olarak azınlıkların Türkiye’de yaşadıkları sıkışma askerlikte de geçerli. Türkiye’de milliyetçiliğin en yaygın olduğu alanlardan biri askerliktir. Çünkü üniter bir ortam. Şehitlik meselesinde bir nokta var. Genel olarak askerde ölenlerin şehit olmasını anlamlı bulmuyorum. Şehitlik eskiden daha anlamlı bir kavramdı. Ancak bugün epeyce kullanıldığı için anlamında bozulmalar oldu. İnanç uğruna ölenler için kullanılan şehitlik artık milli bir dava için kullanılır oldu. Milli davalar da nereden bakarsanız bakın ideolojiktir. Şehit kavramının bu şekilde kullanılması bence abes.