Dolar 34,4783
Euro 36,2711
Altın 2.957,56
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 2°C
Paz 2°C
Pts 2°C

TSK'YA OSMANLI MODELİ ÖNERİSİ

TSK'YA OSMANLI MODELİ ÖNERİSİ
23/11/2012 11:37 AM
20.322
A+
A-

http://haber.gazetevatan.com/akpde-parcali-komuta-formulu/494551/1/G%C3%BCndem 

AKP’den parçalı komuta formülü!

TSK'ya Osmanlı modeli önerisi

TSK’ya Osmanlı modeli önerisi

Yeni anayasa çalışmasında önerilerini hazırlayan AKP, TSK’nin komuta yapısında değişiklik önerisi getirdi.

Bu öneriye göre, Genelkurmay Başkanlığı’nın ve kuvvet komutanlıklarının ayrı ayrı MSB’ye bağlanması planlanıyor.

Askeri darbeleri engellemek için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komuta yapısına ilişkin tartışmalar sürerken, AKP’nin yeni bir yapılanma modeli üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Osmanlı’nın son dönemlerinde uygulanan bu formüle göre Genel Kurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları ayrı ayrı Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanacak. Bu formülün önümüzdeki günlerde yeni Anayasa çalışmaları çerçevesinde tartışılacağı belirtildi.

KOMUTANLIKLARININ YAPISI DEĞİŞİYOR

AKP, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının hiyerarşik yapılanmasını kökten değiştirmeye yönelik formül arayışına girdi. Üzerinde durulan formüle göre, şu anda Başbakanlığa bağlı olan Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması öngörülüyor. Ancak kuvvet komutanları için de yeni bir yapılanma düşünülüyor.

Verilen bilgiye göre, Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı olan Kara, Hava, Deniz kuvvetleri komutanlıklarının ayrı ayrı Milli Savunma Bakanı’na bağlı olması seçenekler arasında. Bu formül, askeri erkin siyasi iradeye bağlanmasını sağlayacak. Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun taslak raporunda da Genelkurmay’ın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması öneriliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.