TSK'DAN YERLİ ÜRETİM ORTEZ VE PROTEZ
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/22090360.asp
TSK’dan yerli üretim ortez ve protez
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), daha önce yurt dışından yüksek maliyetlere tedarik edilen protez ve ortez malzemelerini, TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi’nde üretiyor.
TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Kenan Tan, Türk milletinin bağışlarıyla inşa edilen merkezin, uzman personeliyle 12 yıldır hastalara şifa dağıttığını belirtti.
Merkezde, görevlerini yaparken terör, doğal afet ve trafik kazası gibi nedenlere kol ve bacaklarını kaybeden (ampüte) askeri personelin yanı sıra bedensel engelli sivil hastaların tedavi gördüğünü ifade eden Tan, 12 yılda 162 bini ayaktan, 21 bini yatarak olmak üzere 183 bin hastaya hizmet verdiklerini söyledi.
Tan, merkez bünyesinde yer alan Protez ve Ortez Laboratuvarı’nda uzuvlarını kaybeden hastalar için protez ve ortez imal edildiğine işaret ederek, gazilerin ve diğer sivil hastaların ihtiyaç duydukları malzemelerin daha ucuza ve kaliteli üretildiğini belirtti.
Rehabilitasyon amaçlı olarak 9 ayrı branşta spor faaliyeti yürüttüklerini de bildiren Tan, sporun, hastaların yaşamla entegrasyonuna yaptığı katkılara işaret etti. Tan, merkezde spor yapmaya başlayan engelli hastalardan 74’ünün çeşitli branşlarda lisanslı sportif faaliyet sürdürdüğünü ve birçok başarıya imza attığını anlattı.
Protez tamiratı da yapıyorlar
TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Protez ve Ortez Laboratuvarı Başteknisyeni Engin Aslan, merkezde, hastaların ihtiyacına göre her türlü protez ve ortezi üretebildiklerini söyledi.
Hastanın kaybettiği uzva göre değişmekle birlikte protez ve ortezlerin, alışma süreci de göz önünde bulundurulduğunda 2-4 ay arasında kullanılır hale geldiğini belirten Aslan, alıştırma eğitimleriyle protez ve ortez bakım ve onarım hizmeti de verdiklerini kaydetti.
Aslan, protez ve ortezlerin yurt dışından temininin oldukça pahalı olduğunu, merkezde bunları çok daha ucuza üretebildikleri için hastaların mali açıdan rahat nefes aldıklarını belirtti.
Protez ve ortezlerin hastaya özel tasarlandığını ifade eden Aslan, yılda ortalama 250 protez, 900 civarında da ortez yaptıklarını dile getirdi.
Aslan, protez ve ortezlerin uzuvlarını kaybeden hastalar için taşıdığı hayati öneme işaret ederek, uzun süre kol ya da bacakları olmadan hayatını sürdüren hastaların protez ve ortezlerine kavuştuklarında yaşadıkları duyguları tarif etmenin mümkün olmadığını vurguladı.
Merkezde, silikon protez de yapabildiklerini ve bunların gerçek organa benzerlikleriyle dikkat çektiğini anlatan Aslan, bu yönüyle de TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi’nin, silikon protez üretiminde dünyadaki sayılı yerlerden biri olduğunu sözlerine ekledi.