TSK'DA MEMURLAR ÖRGÜTLENİYOR
http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=32502057&
TSK’da memurlar örgütleniyor
Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) görev yapan sivil memurlar çalışma hayatında yaşanan sorunların daha etkin çözümlenmesi için Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) kurdu.
Fazıl ERÜŞ
Yaklaşık 3 yıl önce Sivil Memurlar Sendika Platformu adı altında alt yapılarının tamamlayarak sendikal haklar almak için mücadele başlattıklarını belirten SİME- SEN kurucu üyesi ve Denetleme Kurul Üyesi Selahattin Ceylan, " TSK’da çalışan sivil memurların sendika kurması yasaklı olmasına rağmen mücadelemizin daha etkin ve hızlı ilerlemesi adına 21 Ekim 2011’de Ankara Valiliğine gerekli başvurumuzu yaparak 51 sivil memur arkadaşımız ile birlikte Türkiye genelinde TSK’da çalışan 52 bin memur adına SİME-SEN’i kurduk. SİME-SEN’i kurduktan sonra ise 14-15 Nisan 2012 tarihinde ilk olağan genel kurulumuzu gerçekleştirdik. Böylece kuruluşumuzun resmi ve tüzel kişiliğe kavuşmasını sağladık" dedi.
Ankara Valiliği tarafından kapanma davası açıldı
Ceylan, sendikanın kuruluşu ve faaliyet göstermesinde hukuksal olarak bir engel olmamasına rağmen Ankara Valiliği tarafından 4688 sayılı kamu görevlileri sendikalar kanununun 15/G maddesi ( TSK’da çalışan sivil memurların sendika kuramayacağı ve üye olamayacağı) gerekçe göstererek 8. İş Mahkemesinde kapatma davası açtığını söyledi. Ceylan, "Yapılan yargılamada sendikamız tarafından ise söz konusu kanunun anayasamızın amir hükümlerine ve Anayasamızın 90. Maddesi doğrultusunda ülkemizin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerle tanınan temel örgütlenme özgürlüğüne aykırı olduğu iddia edilerek dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesi istendi. 8. İş Mahkemesi tarafından Anayasaya aykırılık idamız yerinde görülerek dosya anayasa mahkemesine gönderildi" dedi.
Anayasa Mahkemesi davamızı haklı gördü
Anayasa Mahkemesi davayı 10.04.2013 tarihinde esastan görüştüğünü belirten SİME-SEN Van İl temsilcisi Murat Karagöz, " TSK’da çalışan sivil memurların sendikal haklarının engellenmesinin, anayasamızın 51. Maddesi ve 90. Maddesindeki hüküm gereğince uluslar arası sözleşmelere aykırı olduğu gerekçesiyle TSK’daki sivil memurların sendikal haklarını engelleyen "4688 sayılı kanunun 15/G maddesinin iptaline karar vermiştir" diye belirtti.
Üye sayımızda hızlı bir artış oldu
Mahkeme kararından sonra sendikalaşma önündeki yasal engel kalktığı için SİME-SEN’e üye sayısında bir artış olduğunu belirten Ceylan, ” 51 kişi ile kurduğumuz bu sendikanın şimdi ise 8 bin üyesi var. Üye sayımız arttığı için yeni üyelerinde yönetimde söz sahibi olmaları için 16-17 Kasım tarihleri arasında olağan genel kurul toplanarak SİME-SEN’in yeni yönetimini seçeceğiz” dedi.
Demokratikleşme adına bir engel daha kalktı
TSK’da çalışan sivil memurların sendikalaşmasının tarihe geçecek bir gelişme olduğunu vurgulayan Karagöz, " 3 yıllık bir mücadele sonucunda yargı yoluna gidilerek bizlere sendikalaşma hakkı doğdu. Ülkemizin demokratikleşme adına bir engeli daha ortadan kalktı ve ileri demokrasiye bir adım daha yaklaştık" ded.
İşveren ve çalışan arasında sulh yolu olacaktır
Sendikalar her şeyden önce çalışanın manevi değerini ve önemini korumaya çalışacağını belirten Karagöz," Çalışanın iş onurunu, itibarını, iş güvencesini, sosyal yapı ve yaşantısını, eğitim ve sağlık imkanlarını geliştirmeye çalışacaktır. Buna bağlı olarak da işveren ve çalışan arasında sulh yolu olacaktır" dedi.