TSK, SİBER SALDIRILARA KARŞI SAVUNMA MERKEZİ KURDU
http://www.zaman.com.tr/anasayfa/tskdan-siber-merkez/2029884.html
TSK’dan ‘siber’ merkez
EMRE SONCAN – ANKARA
10 yılda dünya genelinde internete bağlı cihaz sayısının 50 milyarı bulacağı tahmini, TSK’yı siber saldırılara karşı harekete geçirdi. Genelkurmay bünyesinde Siber Savunma Merkez Başkanlığı oluşturuldu. Bir tuğgeneralin komuta ettiği ekip, NATO Siber Güvenlik Tatbikatı’nda tam not aldı.
Geleceğin en önemli asimetrik tehditleri arasında gösterilen ‘siber’ saldırılara karşı harekete geçen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Genelkurmay bünyesinde Siber Savunma Merkez Başkanlığı oluşturdu. Muhabere ve Bilgi Sistemleri Destek Komutanlığı’nın ismi de Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri ve Siber Savunma Komutanlığı olarak değiştirildi. Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre yeni birime bir tuğgeneral komutanlık edecek. Siber saldırılara karşı alınacak önlemler bu komutanlıkta belirlenirken uzun dönemli stratejiler de oluşturulacak.
TSK Siber Savunma Merkez Başkanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve diğer kamu kurumları ile koordineli olarak faaliyetlerini sürdürecek. Ayrıca NATO Bilgisayar Olaylarına Mukabele Kabiliyet Merkezi ile de bilgi alışverişi yaparak uluslararası görevlere de katılacak. TSK’nın siber savunma konsepti ve hazırlanacak mevzuatla ilgili çalışmalar devam ediyor. Yeni komutanlık için tahsis edilecek bina ve tesislerin yapımı da sürüyor.
İLK TATBİKATTA GEÇER NOT ALDI
Yeni komutanlık geçtiğimiz ay düzenlenen NATO Siber Güvenlik Tatbikatı’na da katıldı. Tatbikatın ana senaryo konusu, NATO ve üye ülkelerin kritik altyapılarına yapılan siber saldırılar oldu. Tatbikat, Belçika’nın Mons şehrindeki NATO Karargahı ile üye ülkelerin başkentlerinde eşzamanlı olarak gerçekleştirildi. Tatbikat bu yıl ilk kez NATO’nun 2012 Kriz Yönetim Tatbikatı kapsamına alındı. Tatbikatta Türkiye, Genelkurmay Muhabere ve Siber Savunma Komutanlığı ile TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü tarafından temsil edildi. Türkiye’deki tatbikat merkezi Genelkurmay Muhabere ve Siber Savunma Komutanlığı’nda oluşturuldu ve her iki kurumdan 25 uzman görev aldı.
Tatbikatta gerçekleştirilen senaryoların ana konusunu, NATO ve üye ülkelerin kritik altyapılarına yapılan siber saldırılar oluşturdu. Saldırılar sonucu, Türkiye’deki ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyon ve teknik yeterlilik düzeyleri test edildi. Kurumların siber saldırılara karşı mevcut durumu tespit edilmeye çalışıldı. Siber saldırılar kapsamında teknik olarak ağ trafik analizi, zararlı yazılım analizi, dijital adlî imaj analizi ve SCADA sistem analizleri gerçekleştirildi. Tatbikat sonunda hazırlanan rapor, NATO’daki yetkililerle paylaşıldı.