Sözleşmeli askerlik için başvuru sayısı az. Sebep; sözleşme süresinin kısalığı ve görev sonunda alınan tazminatın azlığı. İlgiyi artırmak için bu kapsamdakilere sözleşme sonunda memuriyet kapısı açıldı. 

OKAN GÜRAY BÜLBÜL

Sözleşmeli erlik uygulaması, hayata geçirildiği günden bu yana beklenildiği kadar rağbet görmedi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak üzere tahsis edilen sözleşmeli er kadroları doldurulamadı. Sözleşmeli erlik uygulamasında bugüne kadar 15 bin kadro olmasına rağmen yalnızca bin 305 kişi istihdam edilebildi. Ayrıca 2013 ve 2014 için 57 bin kadronun bulunması ve son dönemde sınava katılan 3 bin 38 kişiden yalnızca 579’unun göreve başlayabilmesi yeni bir düzenlemenin gerekli olduğunu ortaya koymuştu.   

BOŞ KADROLARA ATANACAK 

Sözleşmeli erliğin beklenenden daha az rağbet görmesinin en önemli nedeni, görev süresinin 7 yılla sınırlanması. 7 yıl sonra elde edilecek tazminat ise bu kişilerin hayatlarını sürdürmeleri neredeyse imkansız. Meclis’ten geçen yeni Kanun’la birlikte görev süresi dolan sözleşmeli erlerin belirsiz bir ortamda bırakılması sorununun çözülmesini hedeflendi. Konuyla ilgili de bir düzenleme hayata geçirildi. Buna göre; sözleşmeli erlerden görev süresi dolanlara ve yaş haddini aşanlara, kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına atanma hakkı tanındı.   
Sözleşmeli erlik uygulamasında bugüne kadar elde edilen deneyimler, terörle mücadelede ön saflarda yer alan sözleşmeli erlerin, görevleri sırasında alıkonmalarının veya sözleşmelerini yenileyebilecek durumda olmamaları dolayısıyla hak kayıpları yaşamalarının söz konusu olduğunu gösterdi. 

AİLELER DE UNUTULMADI

Meclis’ten geçen kanun değişikliği sonrası bu durumdaki sözleşmeli erlerin sözleşme uzatımları otomatik olarak gerçekleştirilecek. Ayrıca bu kapsamdakilerin terörle mücadele sırasında alıkonulmaları yüzünden ailelerinin gelirden mahrum kalması durumunun önüne geçilmesi hedeflendi. Bunun için de ailelerine ödeme yapılabilmesine olanak tanındı. 

DÜZENLEME İSTİHDAM ORANINI ARTIRACAK

Yeni yasayla yürürlüğe giren değişiklikler sözleşmeli erliğe beklenen talebin gerçekleşmesine yol açabilir. Bu da işgücü piyasasının hassas kesimi olan düşük eğitim seviyesine sahip genç erkek işgücüne istihdam imkanı sağlar. Özellikle kısa olarak ifade edilebilecek bir görev süresi sonrası kişileri belirsizliğe iten bir uygulama yerine bu kişileri devlet memuru statüsünde istihdam etmeye devam ederek onları emekliliğe doğru yönlendirmek, sözleşmeli erliğe olan talebi de artırabilir. 

NEDEN AZ TERCİH EDİLİYOR? 

Yüksek maaşa rağmen doldurulamayan kadroların, neden tercih edilmediği uzmanlar tarafından incelenmiş. Buna göre; ¥ Görev süresi kısa olan sözleşmeli erlik bir meslek olarak görülmüyor. ¥ Görev bitiminde elde edilen ikramiyenin azlığı da başvuruları baskıya alıyor.

3 SORU 3 CEVAP

MAAŞINIZ İÇİN İŞ MAHKEMESİ
Soru: Bir firmada yaklaşık 2,5 ay çalıştım. Maaşlarımı alamadığım için işten ayrıldım. Firmam çalışıp hak ettiğim maaşlarımı ödemiyor. Ne yapmalıyım? Gülsüm Şener 
Cevap: Bu konuda yapabileceğiniz tek şey ne yazık ki iş mahkemesinde dava açmak olacaktır. Kıdem tazminatı hakkının doğmadığı için dava konusu ödenmeyen ücretlere ilişkin dava açabilirsiniz. 

ANNENİZİN DUL AYLIĞI ARTMAZ
Soru: Babamdan emekli sandığından maaş alıyordum. Evlendim. Şimdi annem benim kesilen maaşımı alabilir mi? Ebru Gürel 
Cevap: Anneniz aslında dul aylığı alıyordur. Sizin kesilen aylığınızı alması mümkün değil. Zaten emekli sandığında babanızdan kalan aylığın %50’si alınabilmekte. 

PRİM GÜNÜ 30’U AŞMAZ
Soru: Bir işyerinde sigorta devam ettiği sürede çıkış yapılmadan başka yerde başlangıç yapılırsa sorun olur mu? Cevat Genç 
Cevap: Hukuki açıdan bir sorun yok. Birden fazla işyerinde sigortalı olabilirsiniz. Ancak yatırılan prim günlerinin toplamı 30 günü geçmiş olsa bile sadece 30 gün prim yatırılmış kabul edilir.