ŞEHİT DÜZENLEMELERİ
http://www.medyatakip.com/medya_sistem/yb_kupurgoster.php?gno=2012032005162
ŞEHİT DÜZENLEMELERİ
Şehit yakınları ve gazilere yapılacak gayrimenkul hibeleri vergi matrahından düşürülebilecek. Şehit ve gazi çocukları tüm yurtta toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanabilecek. Bunun için artık sosyal güvenlik şartı aranmayacak.
Bürokratik engellerin kaldırılması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına yönetmelik çıkarma yetkisi veriyoruz.
Terörle mücadele kanunu kapsamındaki er ve erbaşlar ile geçici köy korucuları da artık faizsiz konut kredisi alabilecek. 2008 yılının Ekim ayından sonraki harp malullerinin de faizsiz konut kredisinden yararlanmasını sağlıyoruz.
Malul olan köy korucuları ve sivil vatandaşlara da tıpkı gazilerimiz gibi bakım desteği sağlanacak. Bakım desteğini bir asgari ücret tutarından iki asgari ücret tutarına çıkarıyoruz.
Terörle mücadele görevlerini ifa ederken yaralanan kamu çalışanı ve sivillerin her türlü tedavi hizmetleri katılım payı alınmaksızın yapılacak. Terörle mücadele esnasında yaralanan ve tedavisi devam eden personele bir yıl süreyle ödenen özel harekat ve operasyon tazminatının ödeme süresi de 24 aya çıkarıyoruz.
Terörle mücadele görevi sırasında olmasa bile görev başında yaralanıp muhtaç duruma düşen vazife harp malulleri ile köy korucuları rehabilitasyon tedavisinde katkı payı ödemeyecekler. Maluliyeti sürekli olanlar malullük derecelerini değiştirebilecekler.
Şehit ve gazi sayılma kapsamı genişletilecek. Terör olayları sebebiyle göreve gidiş ve dönüşler esnasında kaza sonucu sakatlanan ve hayatını kaybedenler kanun kapsamına alınacak. Trafik ve yol güvenliği ile tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakillerinde görevliyken, meydana gelen olayları bu kapsama alıyoruz. Mülki idare amirleriyle ilgili dar kapsamı genişletiyoruz. Her derecede polis okulları ve askeri okullarda okumaya hak kazanıp, geçici kaydı yapılan veya yaşları 18’in altında olan öğrencileri aynı şekilde kanun kapsamına alıyoruz.
Terör eylemlerinde hayatını kaybeden sivilleri şehit kategorisine alıyoruz. Terör sebebiyle hayatını kaybeden ya da malul olan sivillere ve yakınlarına tazminatın yanında aylık bağlıyoruz. Örneğin Batman’da şehit edilen Mizgin Doru, Bingöl’de şehit edilen Hatice Belgin, Kumrular Sokak’ta şehit Edilen Mustafa Bingöl, artık kanunen de şehit sayılacak.
Mevcut durumda şehitlerin yakınlarına, ailesinden birine veya eşine veya çocuğuna bir istihdam hakkı tanınıyordu. Yapılacak düzenlemeyle biri eşi ya da çocuğu diğeri ailesi olmak üzere istihdam hakkını 2’ye çıkarıyoruz. Anne-babaya ödenen maaşta halihazırda malullük ve muhtaçlık şartı aranıyor. Bu şartı da ortadan kaldırıyoruz. Artık anne-babalara maaş bağlanması için malullük ve muhtaçlık şartı aranmayacak. Muhtaçlık belgesi de istenmeyecek.
Askerde ölenlerin maaşları artsın diye rütbelerinin yükseltilmesinin kapsamı genişletilerek, subaylar da dahil edildi. Astsubaylıktan subay olanlardan şehit yakını ve gazilerin aylık hesaplamasında esas alınan rütbenin yükselebileceği sınır "kıdemli albay" olarak düzenlendi. Mevcut sistemde böyle bir uygulama yoktu.
Kamunun yüzde 2 eski hükümlü çalıştırma zorunluluğuna Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yaralanmış fakat maaşa hak kazanamayan malul erler dahil edildi.