POLİSLE ALTERNATİF ORDU MU KURULUYOR?
http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=29379848&
"Alternatif ordu mu kuruluyor?"
Cumhuriyet Ankara– TBMM İçişleri Alt Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden “Silah Yasa Tasarısı”yla, silah ruhsatı edinme, kullanma, üretim ve ithalatına dönük “radikal” değişiklikler geliyor. Alt Komisyonda, Türkiye’de üretimi yasak olan, uzun namlulu piyade tüfeği gibi silahları içeren “yivli silah üretimi”nin, sadece “ihraç amaçlı” olmak üzere serbet hale getirilmesi planlanıyor. CHP’li Alt Komisyon Üyesi Celal Dinçer, Genelkurmay dışında MİT’in yanısıra Emniyet’e de “her türlü” silah ithalatı yetkisi verilmesine karşı çıkarak, “Bu yetki çok geniş. Alternatif ordu mu kuruluyor?” diye itiraz etti ancak, Genelkurmay’ın itirazını kaldırması nedeniyle hükmün korunacağı bildirildi.
TBMM İçişleri Alt Komisyonu, “Silah Yasa Tasarısı”nın tasarısı konusunda meslek ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerini aldıktan sonra gelecek haftadan itibaren yasa tasarısının maddeleri üzerindeki görüşmelere geçmeyi planlıyor. CHP’li Alt Komisyon Üyesi Celal Dinçer’in önerisi doğrultusunda alt komisyon üyeleri, her türlü silah reklamının yasaklanmasında uzlaşırken, piyasada serbestçe “biber gazı” satışının engellenmesi konusunda da görüşbirliğine varıldı. Komisyonda gelecek hafta görüşülecek olan ve oylamayla karara bağlanacak düzenlemeler ana hatlarıyla şöyle:
İhraç amaçlı üretim:Silah sanayinin geliştirilmesi gerekçesiyle Türkiye’de üretimi yasak olan yivli silah üretimine izin verilecek. Ancak bu silahlar iç piyasaya sürülemeyecek, sadece “ihraç” amaçlı üretilebilecek.
Mermiye parmak izi: Ruhsatlı silahların ve kurşunlar için “bilgi bankası” oluşturulacak. Bu bir anlamda silahın ve kurşunun “parmak izi” niteliğinde olacak. Alınan her silahla birkaç kere atış yapılarak, hem boş kovanı hem de çekirdek izi veri bankasına kaydedilecek. Böylece “kör kurşun” deyimi bir anlamda ortadan kaldırılarak, bir cinayet ya da yaralama olayında, kurşunun hangi silahtan çıktığı, kısa sürede saptanabilecek. Ancak, bu önlem sadece “ruhsatlı” silahlar için geçerli olacak. CHP’li üye Celal Dinçer, bu kapsama polislerin ve askerlerin de dahil edilmesini ve toplumsal olaylarda meydana gelen faili meçhullerin ortadan kalmasını önerdi, ancak Emniyet bu öneriye sıcak bakmadı.
Silah eğitimi: Ruhsat almak isteyen kişi, öncelikle “güvenli silah eğitimi”nden geçirilecek. Silah söküp takma, silah temizliği bu kursun kapsamında olacak.
Gece alemi silahsızlanacak: Bar, pavyon, gazino gibi yerlere silahla girme yasağı getiriliyor. CHP, düğün salonları ve açık alanlarda yapılan düğünlere de silahsız gidilmesi zorunluluğu istedi. Ancak AKP’li üyeler, “Kişi güvenlik gerekçesiyle yanıma silah aldım” derse, düğün sahibi “yok yine de giremezsin mi?’ diyecek, silahını bu kişi nereye bırakacak” gerekçesiyle itiraz etti.
Silah kasaya giriyor: Ruhsatlı silah alanlara “şifreli kasa” zorunluluğu geliyor. Kişi, silahını, çocukların ulaşamayacağı bu şifreli kasalarda saklayacak.
Alternatif ordu mu?:Tasarıda yer alan Emniyet’e “her türlü silah ithali” yetkisi tanınıyor. Ancak CHP, “alternatif ordu mu kuruyorsunuz, bu çok geniş yetki” diyerek, bu düzenlemeye itiraz etti. Emniyetin, “teknolojik gelişmeler olması durumunda, yeni yasa yapmak zorunda kalınmasın” gerekçesiyle “her türlü yetkiyi” istediklerini belirtirken, bu konudaki nihai karar, gelecek haftaki toplantıda verilecek.
Tek doktorla vize: Sağlık raporu için tek doktor yetecek. Ancak doktor gerekli görürse, ruhsat almak isteyeni bir pskiyatra yönlendirebilecek. Böylece “aile hekimi” bile sağlık raporu verebileceği için muhalefet bu düzenlemeye karşı çıkıyor.
Ceza alana yok: 1 yıldan fazla hapis cezası alanlara silah ruhsatı veilmeyecek. Ancak, “can güvenliği” tehlikesi bulunduğunu beyan edenlere İl Güvenlik Kurulu kararıyla bu izin verilebilecek.
Biber gazı yasağı: Biber gazı, bayıltıcı gaz havai fişek, muşta gibi silah olabilecek maddelerin serbest piyasada satışına sınırlama getiriliyor. Bunların satışı yasaklanacak ya da kullanımı çok sıkı kurallara bağlanması planlanıyor.
Hediye silah sınırı: Başbakan, Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı dışındaki yetkililerin, “hediye silah” kabul edemeyeceği hükme bağlanıyor. Emekli, yargıç, savcı, kaymakam gibi gibi kamu görevlilerinin yanısıra, köy muhtarlarına da görevden ayrıldıtkan sonra “harçsız” silah ruhsatı verilmesi yönünde değişiklik yapılacak.