Dolar 34,4867
Euro 36,2584
Altın 2.956,62
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 2°C

ÖZEL HARP DAİRESİ İTİRAFLARI

ÖZEL HARP DAİRESİ İTİRAFLARI
27/02/2013 12:53 PM
20.513
A+
A-

http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=21031752&

Özel Harp Dairesi itirafları

Hakim Hüseyin Çalmuk’un incelediği genelkurmay hard disklerinde Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutacak çok sayıda belge yer alıyor.

Genelkurmay Başkanlığı’nın, Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği hard disklerin inceleme raporunda çarpıcı bilgiler var. 3. ek klasördeki bir belgede, Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı’nın “Özel Harp Dairesi Türkiye’nin Gizli Tarihi” adlı kitapla ilgili bilgi destek incelemesi yer alıyor. 2007 yılında yapıldığı anlaşılan 9 maddelik incelemede, Özel Harp Dairesi’nin (ÖHD) adeta fotoğrafı çekiliyor. “ÖHD’nin geçmiş dönemdeki faaliyetleri TSK’yı yıpratmak için elverişli bir araçtır.” diye başlayan değerlendirmenin bitişinde ‘tarafsız kitleleri etkileyebilecek’ konular sıralanırken örnek olarak şu ifade kullanılıyor:“6-7 Eylül olayları, 1 Mayıs katliamı, Kahramanmaraş ve Çorum olayları, Ziverbey Köşkü, Uğur Mumcu suikastı gibi olaylar.”

Özel Harp’te görev yapmış üst düzey personelin açıklama ve anılarının, yapıyı deşifre ettiğine dikkat çekilen değerlendirmede, ‘koruyacak mekanizmalar kurma ve çalıştırma’ öneriliyor. Soğuk Savaş döneminde ABD tarafından oluşturulan sistemin, kapalı, tek yanlı ve ideolojik olarak çalıştırıldığı anlatılıyor. ‘Amatör siviller’in kullanıldığı ve bunların ‘kontrol dışı kalmaları seyredilmiştir’ denen değerlendirmede Özel Harp Dairesi’nin ‘istikrarsızlaştırma operasyonu’ yaptığı kabul ediliyor. “Geçmişte yapılmış, olmuş bitmiş faaliyet ve uygulamalardan bugünün yöneticileri sorumlu değildir.” yorumu yapılırken TSK için “En uygun hareket tarzı bu konuyu gündeme almamak, bu konuyla ilgilenmemektir.” ifadesi kullanılıyor.

“Halkın mukavemetini artırmak için düşman yapmış gibi bazı değerlere sabotaj yapılır. Mesela bir cami yakılır. Kıbrıs’ta biz bunu yaptık. Bir cami yaktık.” Söylendiği dönemde çok tartışılan bu sözler, Özel Harp Dairesi Başkanlığı (ÖHD) yapmış olan emekli General Sabri Yirmibeşoğlu’na ait. 1974’te dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in, “Öğrendiğimizde ağzımız açık kaldı, dehşete kapıldık.” dediği Özel Harp Dairesi yine gündemde. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla başlatılan soruşturmada, ilgili savcılığın, ÖHD’nin eylemlerini de dava kapsamına alacağı belirtiliyor. İstanbul’da gayrimüslimleri hedef alan 6-7 Eylül olaylarından 1 Mayıs’a; Çorum, Sivas, faili meçhuller ve Hrant Dink cinayetine kadar yakın tarihin karanlık olaylarında gündemden düşmeyen Özel Harp Dairesi ile ilgili olarak Genelkurmay’dan gelen hard disklerde itiraf niteliğinde bilgiler var.

Ek-53 No’lu belgede, Karargâh’ta kurulu olan Bilgi Destek Dairesi’nin, “Özel Harp Dairesi Türkiye’nin Gizli Tarihi adlı kitaba ilişkin bilgi destek incelemesi” yer alıyor. 2007 yılında yapıldığı anlaşılan 9 maddelik incelemede ÖHD’nin adeta fotoğrafı çekilmiş. “Özel Harp Dairesi’nin geçmiş dönemdeki faaliyetleri TSK’yı yıpratmak için elverişli bir araçtır.” diye başlayan değerlendirmenin bitişinde ‘tarafsız kitleleri etkileyebilecek’ konular sıralanırken “6-7 Eylül olayları, 1 Mayıs katliamı, Kahramanmaraş ve Çorum olayları, Ziverbey Köşkü, Uğur Mumcu suikastı gibi olaylar” örnek veriliyor.

Özel Harp’te görev yapmış üst düzey personelin açıklama ve anılarının sistemi deşifre ettiğine dikkat çekilen değerlendirmede, “Sistemin kendisini koruyacak mekanizmalar kurması ve çalıştırması gerekir.” deniliyor. En zayıf nokta şöyle anlatılıyor: “Soğuk Savaş döneminin yönlendirmeleri doğrultusunda birtakım faaliyetler, Özel Harp Dairesi üzerinden ve etrafa emare saçılarak yapılmıştır. (Emarelerin önemli bir bölümü, ÖHD’de görev yapmış bazı üst düzey yetkili personel tarafından yapılmıştır. Bu durum ÖHD sisteminin en zayıf noktasını oluşturmuştur.)”

Sistemin Amerika tarafından kurulduğuna dikkat çekilerek “ÖHD ve MİT gibi kuruluşlarda gizli kalması gereken faaliyetler deşifre edilmemelidir.” deniliyor. Özel Harp Dairesi’nin tek yanlı ve ideolojik bir anlayışla hareket ettiğine işaret edilen değerlendirme, şu tespitle devam ediyor: “Sistemin teorisini ABD’nin kurması ve sistemin kapalı olması ÖHD yapılanmasına stratejik bakış açısıyla bakılamamasına yol açmış ve bu durum ÖHD’nin çoğu zaman amatörce hareket eden bir görüntü çizmesine yol açmıştır. Faaliyetlerin deşifre olması durumunda ortaya çıkan görüntünün ‘kamuoyu vicdanınca onaylanması’ gerekir. Ancak ÖHD’nin faaliyetlerinde bu tür anlayışla hareket edilmemiş, tek yanlı ideolojik bir anlayışla hareket etmiş/ettirilmiştir.”

Darbeleri araştıran Meclis Komisyonu’nun raporunda “Özel Harp Dairesi’nin silah kullanmak için sayıları yüz binlerle ifade edilen sivili eğitip, toplum içinde uyuttuğuna” dikkat çekiliyordu. Yayınlandığı zaman tartışmalara neden olan bu tespiti ÖHD ile ilgili ‘Bilgi Destek İncelemesi’ de doğruluyor. Hard disklerde yer alan değerlendirmenin 3. maddesinde şöyle deniyor: “Sistemde amatör sivillere yer verilmiş, sivillerin kontrol dışı kalmaları seyredilmiştir. ABD’nin oluşturduğu teori körü körüne kabullenilmiş, bu teorinin uygunluğu sorgulanmamış, teori millileştirilmemiştir.”

Darbe davalarının iddianamelerinde, şartları olgunlaştırmak için kaos eylemlerinin yapıldığı ve Türkiye’nin istikrarsızlaştırıldığı belirtiliyordu. Belgede bu konuda da itiraf niteliğinde cümleler var. İşte o ifade: “İstikrar -daha doğrusu istikrarsızlaştırma- operasyonlarında yalnızca hedefe kilitlenilmiş, hedefler genelde elde edilmiş, ancak yapılan faaliyet sonrasında TSK’nın nasıl bir görüntüsünün olacağı hususuyla ilgilenilmemiş. ÖHD’nin, TSK’nın hassasiyeti haline geldiği/geleceği öngörülememiştir.”

Bilgi Destek Dairesi, ÖHD ile ilgili olarak gündeme taşınan iddialar karşısında, “psikolojik harekat açısından neler yapılabileceğini de değerlendirmiş. Bu konuda Genelkurmay Başkanlığı’na şöyle bir yol haritası çiziliyor: “Kural olarak geçmişte yapılmış, olmuş, bitmiş faaliyet ve uygulamalardan bugünün yöneticileri sorumlu değildir. Gnkur. Başk.lığı olarak bu anlayışla hareket edilmeli ve ne ÖHD’nin geçmişi savunulmalı ne de ‘eleştirilere biz de katılıyoruz’ yaklaşımı sergilenmelidir. En uygun hareket tarzı bu konuyu gündeme almamak, bu konuyla ilgilenmemektir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.