JANDARMA'YA, KADINA ŞİDDETLE MÜCADELE DERSİ VERECEK
http://www.medyatakip.com/medya_sistem/yb_kupurgoster.php?gno=2012111857306
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, son yıllarda artış gösteren kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir adımı hayata geçiriyor. Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki er, erbaş, subay ve astsubaylar için verilmesi düşünülen şiddetle mücadele eğitimleri bu hafta başlıyor. 22 Kasım’daki ilk dersi Bakan Fatma Şahin ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu verecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ile İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı arasında nisan ayında imzalanan protokol gereği komutanlık bünyesinde vatani görevini yapan er ve erbaşlara yönelik kadına yönelik şiddet ile töre-namus cinayetlerinin önlenmesi konularında eğitim programları düzenlenecek. Ayrıca, Jandarma Okullar Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Jandarma Subay Okulu, Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu ve Jandarma Astsubay Temel Kursu’nda kadına yönelik şiddetle mücadele ele alınacak. Perşembe günü gerçekleştirilecek ilk toplantı Jandarma Okulları Konferans Salonu’nda yapılacak.
Türkiye genelinde jandarmadaki 500 bin er, erbaş, astsubay ve subaya verilmesi planlanan eğitimler kapsamında, konuyla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat hakkında bilgilendirme yapılacak. TCK, 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun ve uluslararası mevzuat kapsamında jandarmanın rolü ve sorumluluğu anlatılacak. Töre ve namus cinayetleri, zorla evlendirme, erken evlilikler, bu konulardaki mevcut durum, nedenleri, sonuçları, mücadele yöntemleri ele alınacak.
Komutanlık birimlerine başvuran şiddet mağduru kadınlara müdahale süreci ile ilgili de eğitimler olacak. Bu kapsamda, aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarına ilişkin işlemlerin başlatılması, soruşturma süreci, adli ve idari işlemler, Aile İçi Şiddet Olayları Kayıt Formu’nun kursiyer ve öğrenciler tarafından örnek olay çerçevesinde doldurulması ve doldurulduktan sonra neler yapılması gerektiği anlatılacak. Mağdur ve şikâyetçinin hakları, mağdura nasıl davranılması ve nasıl ifade alınması gerektiği, mağdurla görüşmede dikkat edilecek hususlar masaya yatırılacak.