Dolar 34,4888
Euro 36,2725
Altın 2.958,62
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 2°C
Paz 2°C
Pts 2°C

JANDARMA SİYASALLAŞACAK

JANDARMA SİYASALLAŞACAK
19/01/2015 2:14 PM
2.218
A+
A-

BAŞKENT GAZETESİ

http://tbmm.interpress.com/%28S%285mm5oc0o4fyjd4kade3ofh5p%29%29/BasinAyrintiGoster.aspx?IDS=37375845&

JANDARMA SİYASALLAŞACAK

Jandarma siyasallaşacak CHP ve MHP milletvekilleri, kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanunu düzenlemeleri "jandarma siyasallaşacak" diye eleştirdi.
"İç Güvenlik Paketi"nde, il ve ilçe jandarma komutanlarının İçişleri Bakanı tarafından atanmasını öngören, jandarma personelinin görevden uzaklaştırılmasında İçişleri Bakanı’na yetki veren, valilerin il ve ilçe jandarma komutanı hakkında yıllık değerlendirme raporu düzenlemesini içeren maddeleri TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi.
TBMM İçişleri Komisyonu, kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın 10 maddesini daha kabul etti.
Komisyonun 10 saat süren toplantısında, muhalefet milletvekilleri jandarma teşkilatıyla ilgili düzenlemeleri, jandarmanın siyasallaşacağı gerekçesiyle eleştirdi.
CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, jandarma teşkilatına ilişkin önemli düzenlemeler getirildiğini belirterek, bu konuda Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’ndan alınan görüşlerin bilinmediğini ifade etti.
İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, tasarının temellerinin 201 l’e dayandığını dile getirerek, güvenlik bilimleriyle ilgili yeniden yapılandırma ihtiyaçları göz önüne alınarak yapılan çalışmaların son 1 yılda hızlandırıldığını söyledi.
İlgili tüm birimlerin görüşlerinin yazılı olarak alındığını kaydeden Güneş, "Genelkurmay’dan da görüş alındı. Görüşleri dikkate alarak, zaman zaman görüşlere uymayarak hazırladığımız tasarıyı Bakanlar Kurulu’na arz ettik. Bakanlar Kurulu’nda iki toplantıda görüşüldü. Hükümet tasarısı olarak Meclis’e sevk edildi" diye konuştu.
Güneş, MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu’nun, terör örgütü elebaşının bazı kesimlere "Ortadoğu’da konfederasyon hedeflendiğine" ilişkin yazdığı mektubun kimler tarafından gönderildiğini sorması üzerine, "İçişleri Bakanlığı’nın mektup götürüp, getirme görevi yok. Ben bu haberi okudum. Görev alanımıza girmeyen hususları bilmem mümkün değil" dedi.

"JANDARMA İKTİDARIN KONTROLÜNE ALINIYOR"
Tasarının, Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki bazı subay, astsubay ve uzman jandarmanın atanmasında İçişleri Bakanı’na yetki veren maddesi uzun süre tartışıldı.
CHP’li Serindağ, 176 yıllık kurumun gelenekleri ve uygulamalarının gözardı edildiğini belirterek, il ve ilçe jandarma komutanlarını İçişleri Bakanı’nm atamasının jandarmanın ve TSK’nın siyasallaşmasına yol açabileceğini öne sürdü. "İktidar, ‘bunları siyasallaştırmak istiyoruz’ derse ona diyecek bir şeyimiz yok" ifadesini kullanan Serindağ, jandarma personelinin bu düzenlemeden sonra siyasilerin değerlendirmesine göre hareket edeceğini savundu.
CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer de jandarmanın büyük ölçüde iktidarın kontrolüne alındığını savunarak, "Tasarıyla generallerin de bakan tarafından görevden uzaklaştırılmasının yolu açılıyor. Hükümet general atamalarını eline alarak, Genelkurmay Başkanlığı’nı devre dışı bırakmak istemektedir" diye konuştu.
MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu ise yolsuzluk ve rüşvet başta olmak üzere ortaya çıkan büyük soruşturmalar ya da terör örgütüyle müzakerenin tasarının getirilmesindeki en önemli saiki oluşturduğunu öne sürdü.
"Tasarı, operasyonlar daha jandarma karakolundayken imha edilmek için getirildi" diyen Türkoğlu, bu düzenlemeyle güvenlik zafiyeti oluşacağını savundu.
Türkoğlu, atama ve denetlemede siyasi iradenin yetkilendirilmesinin jandarmayı siyasallaştıracağmı dile getirerek, "Bundan sonra" Jan Bir-Sen sendikası kurulabilir. Atamayla ilgili maddeler teşkilatı kökten sarsacak" yorumunda bulundu.
MHP İğdır Milletvekili Sinan Oğan da son 12 yılda Jandarma Genel Komutanlığı içinde bir çete ya da paralel yapı yuvalanmasına ilişkin hiçbir açıklama yapılmadığını kaydederek, "Sizin ifadenizle İçişleri Bakanlığı’nın içinde paralel yapı, terör örgütü var. Siyaseten birini birinin tahakkümü altına geçireceksek, İçişleri Bakanlığı’nı jandarmaya bağlamanız lazım" diye konuştu. (AA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.