GÜNEY KORE'DE ASKERİN KURDUĞU OKULUN ADI ANKARA

http://www.hurriyet.com.tr/ankara/21551348.asp
Güney Kore’de askerin kurduğu okulun adı Ankara
Yaşar ANTER/DHA
1950 yılında Güney Kore’ye giden Birinci Kore Türk Tugayı’nda görevli Astsubay Başçavuş Hüseyin Dinçtürk ve askerlerinin verdiği insanlık dersi, başkent Seul’e 70 kilometre uzaklıktaki Suwon Kenti’nde gün yüzüne çıktı.
Kore Savaşı’na katılmak için bu ülkeye giden Astsubay Hüseyin Dinçtürk ve askerlerinin, inşa edip Ankara adını verdikleri ilkokulda ve yetimhanede, anne ya da babalarını yitiren çocuklara sahip çıkarak dört yıl boyunca eğitim verdiği, yiyecek ve içeceklerini temin ettiği, bakımlarını yaptığı belirlendi. Ankara İlkokulu’nda eğitim gören ve Türk askerine minnet duyduklarını belirten 70 yaşındaki Yoon Yeo Yeon ile 71 yaşındaki Lee Young, o günleri gözleri yaşararak anlattı.
Anne baba oldular
Suwon’un Guwansoung Mahallesi’ndeki Ankara İlkokulu’nda eğitim gören ve halen aynı mahallede çocuklarıyla oturan Yoon Yeo Yeon ile Lee Young, o yıllarda Türk askerleriyle çekilen toplu sınıf fotoğraflarını ve o yıllara ait anılarını paylaştı. Türk askerlerinin sevgisini ölene dek yüreğinde taşıyacağını belirten Yoon Yeo Yeon, “Türk askerleri o günlerde bize verdikleri eğitimin yanında hem annelik hem babalık yaptı. Bizim özgürlüğümüz için savaşan diğer Türk askerlerinin yiyecekleri, içecekleriyle beslendik. Hüseyin Dinçtürk ve askerleri annesiz ve babasız olduğumuzu unutturdu” dedi.
![]() |
Yoon Yeo Yeon ile Lee Young |
Bizi yalnız bırakmadılar
Gözyaşları arasında zaman zaman Türkçe konuşmaya çalışan Lee Young, “O zaman, 14 yaşından 70 yaşında kadar eli silah tutan herkes savaşta olduğu için, anne ve babalarını kaybedip kimsesiz kalan bizlere Türk askerleri sahip çıktı. Hüseyin Dinçtürk ve askerleri bizlerin ailesiydi. Yaklaşık 640 çocuktuk. Dört yıl boyunca bizleri hiç yalnız bırakmadılar. Onlar hep yaşamımızın birer parçaları oldu. Halen aynı mahallede yaşadığımız arkadaşlarımızla, onları ve bize yaptıklarını unutmak mümkün değil” diye konuştu.
Kitabe ile anılıyor
Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Suwon Belediyesi tarafından Ankara İlkokulu’nun bahçesine, üzerinde, ’Ankara Kimsesizler Yurdu Kuruluş Anıtı’ başlığıyla Türkçe, İngilizce ve Korece Türk askerlerinin Koreli yetim ve öksüz çocuklar için yaptıklarının yazılı olduğu bir kitabe konuldu.