GENELKURMAY'DAN AKİT'E FLAŞ AÇIKLAMA
http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=30828932&
Genelkurmay’dan Akit’e Flaş Açıklama
Genelkurmay Başkanlığı Akit’in sorularını cevapladı. Yazılı cevapta, hudut hattında 120 kalekol yapımı planlandığı bildirildi.
"Terör örgütü PKK’nın korkulu rüyası haline gelen ve yapımını engellemek için büyük uğraş verdiği Kalekollardan 38’i tamamlandı. 48’inin yapım çalışmaları devam ediyor. 34’ü için de ihale aşamasına gelindi. Orgeneral Necdet Özel başkanlığındaki Genelkurmay Karargahı Akit’in sorularına yazılı cevaplar verdi. Akit’e yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin son yıllardaki başarılı gelişmeleri anlatılarak; sözleşmeli erbaş ve erliğin özendirilmesi maksadıyla çalışma yapıldığı hatırlatılıp, 7 hizmet yılını tamamlayan sözleşmeli erbaş ve erlerin kamu kurum ve kuruluşlarındaki uygun kadrolara geçiş yapabilmelerine yönelik esasları belirleyen yasanın Meclis’te kabul edildiği kaydedildi. Ayrıca, Türk Deniz Kuvvetlerinin ana muharip unsuru olan fırkateynler ve korvetlerin, dünyanın her denizinde harekât icra edebilme imkân ve kabiliyetine sahip olduğu ifade edildi.
KALEKOL YAPIM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Kalekol çalışmaları ile ilgili olarak 2008 yılından itibaren yüksek güvenlikli sınır karakollarının yapılmasına yönelik çalışmalar yürütüldüğü vurgulanan açıklamada, “Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve TOKİ Başkanlığı arasında protokoller imzalanmıştır. Bu kapsamda; MSB ve TOKİ arasında imzalanan protokoller ile hudut hattında yapımı planlanan toplam 120 adet karakol/askeri tesisin; 38 adedi tamamlanmış, 48 adedinin inşaatı, 34 adedinin ise ihale ön hazırlık çalışmaları devam etmektedir” denildi. Kuvvet komutanlıkları tarafından 2009 yılından itibaren İnşaat Yatırım Programı kapsamında; Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait 26 adet karakol/tesisten 18’inin de tamamlandığı hatırlatılan açıklamada, 5’inin inşaatının sürdüğünü, 3 adedinin de ihale ön hazırlık çalışmasının devam ettiği bilgisi verildi
SÖZLEŞMELİ ER MEVCUDU ARTIYOR
Profesyonel askerlikle ilgili bilgilerin de yer aldığı açıklamada, “Temmuz 2013 tarihi itibariyle 63.556’sı askeri kolluk kuvvetlere mensup olmak üzere TSK uzman personel toplamı 205.978, yükümlü personel toplamı 387.730 olup, genel askeri personel toplamı 593.708’dir. Bu kapsamda genel askerî personel içinde uzman personel oranı yüzde 35’tir. TSK’daki kritik görevlerin yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak maksadıyla, 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ve Yönetmeliği kapsamında temini ve kadrolanması yapılan sözleşmeli er kadrosu 62.585, mevcudu ise 1.293’tür. 608 sözleşmeli er adayı ise halen eğitim merkezlerinde eğitimlerine devam etmektedir. Eğitim merkezlerinde bulunan 608 sözleşmeli erimiz eğitimlerini tamamlamış olup, temmuz ayı sonuna kadar kıtalarımızda göreve başlayacaktır. Ayrıca halen 1016 sözleşmeli er adayının sağlık muayeneleri ile ilgili işlemleri devam etmektedir. Söz konusu personel Ağustos 2013 ayında eğitim merkezlerine katılarak askeri eğitimlerine başlayacaktır” ifadelerine yer verildi.
“SÖZLEŞMELİ ER”LİĞİ ÖZENDİRECEK KANUN ÇIKTI
Sözleşmeli erbaş ve erliğin özendirilmesi maksadıyla kapsamlı bir çalışmanın da yapıldığı hatırlatılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Sözleşmeli erbaş ve erlikten uzman erbaşlığa geçiş için gerekli olan yaş sınırının düzenlenmesi, sözleşmeli erbaş ve erlerin görev yaptıkları birlikler dışındaki diğer birliklere de atanma imkânı sağlanması ve 7 hizmet yılını tamamlayan sözleşmeli erbaş ve erlerin kamu kurum ve kuruluşlarındaki uygun kadrolara geçiş yapabilmelerine yönelik esasları belirleyen yasa, TBMM’de kabul edilmiştir.”
DONANMA DÜNYANIN HER DENİZİNDE GÖREVE HAZIR
Türk Donanması’nın açık denizlerde görev icra edebilme menzili ve kabiliyeti ile uluslararası standartlar açısından seviyesi ile ilgili bilgilerin de yer aldığı açıklamada, Türk Deniz Kuvvetlerinin ana muharip unsuru olan fırkateynler ve korvetlerin, dünyanın her denizinde harekât icra edebilme imkân ve kabiliyetine sahip olduğu kaydedildi. Türk Deniz Kuvvetleri’nin NATO standartlarında olduğu hatırlatılan Karargah açıklamasında, “NATO harekâtlarının her çeşidini destekleyen ve deniz gücüyle önde gelen üye ülkeler arasındadır. Fırkateyn ve korvetlerimiz donanmamızda mevcut iki adet açık deniz akaryakıt gemisi ile birlikte seyir icra ettiğinde, denizde ikmal yapmak suretiyle süresiz olarak denizde kalabilmektedir. Açık deniz akaryakıt gemilerimizin olmadığı durumlarda ise fırkateyn ve korvetlerimiz bulundukları bölgedeki limanlardan istifade ile akaryakıt ve ikmal bütünlemesi yaparak uzun süre boyunca görev icra edebilmektedir. Fırkateynlerimizin yakıt ikmali yapmaksızın seyir siasının (menzili) bir standardı bulunmamaktadır. Seyir siası harekât ihtiyaçlarına göre değişmektedir.” denildi
BİRLEŞİK DENİZ KUVVETİ KOMUTASI TÜRKİYE’DE
Ayrıca açık denizlerde icra edilecek görevlerin herhangi bir uluslararası standardının olmadığı ve hareket ihtiyacına göre gemi tiplerinin tespit edildiği vurgusunun yapıldığı açıklamada, “Türkiye, Aden Körfezi, Arap Denizi, Hint Okyanusu ve mücavir bölgelerde yürütülen Deniz Haydutluğu ile mücadele faaliyetlerine 2009 yılından beri en az bir gemi ile destek sağlanmaktadır. Halihazırda TCG GÖKSU (F-497) fırkateyni ile bahse konu bölgede Haziran-Aralık 2013 tarihleri arasında Birleşik Deniz Kuvveti-151görevine iştirak edilmektedir. Aynı zamanda TCG GÖKSU (F-497), Haziran-Eylül 2013 döneminde CTF-151 komuta kontrol gemisi görevini deruhte etmektedir” ifadelerine yer verildi.
Yener Dönmez / Akit