ERGİN: PAKETTEN ÖCALAN YARARLANAMAZ
http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=25049719&
Ergin: Paketten Öcalan yararlanamaz
Adalet Bakanlığı’nın insan hakları reform paketi olarak hazırladığı 4. yargı paketi nihayet TBMM Komisyonu’na geldi. Komisyona bilgi veren Adalet Bakanı Ergin, düzenlemenin Öcalan’a yeniden yargılama yolunu açmadığını söyledi.
Adalet Komisyonu salonunun milletvekillerinin büyük ilgisi dikkate alınarak dar geleceği düşünülerek, toplantı daha büyük olan KİT Komisyonu Salonu’na alındı.
4’üncü Yargı Paketi’nde, KCK, Ergenekon, İnternet Andıcı davası sanıklarının neredeyse tamamının atıf yapılarak tutuklandığı TCK’nın 314. maddesindeki ‘Silahlı örgüt’ maddesinin yer almıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan‘ın, "Başbuğ’a terör örgütü mensubu diyenleri tarih affetmez" eleştirisi yapmasına neden olan TCK 314/2 maddesinin Alt Komisyon’da da pakete alınmadı.
TCK’nın 314. maddesinde de terör propagandası suçlarındakine benzer şekilde, ‘silahlı faaliyet içine girmeyenler ve şiddeti alenen teşvik etmeyenlere örgüt yöneticiliği ve üyeliğinden ceza verilmez’ düzenlemesi yapılsaydı; eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve bu maddeden atıfla tutuklu diğer Ergenekon sanığı CHP’li vekiller Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ile BDP’li vekillere de tahliye yolu açılacaktı. Başbuğ’un da suç vasıf değişip terör suçlaması düşeceğinden, tahliyesi bile gündeme gelecekti.
”PAKETTEN ÖCALAN YARARLANAMAZ”
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 4. yargı paketinin geçici maddesiyle getirilen düzenlemenin Abdullah Öcalan’a yeniden yargılama yolunu açmadığını belirterek, “Bu tasarı AİHM kararlarına uyum amacıyla hazırlanmıştır, altında başka bir şey aranmasın. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin önünde Abdullah Öcalan’ın icra edilmeyi bekleyen herhangi bir kararı bulunmamaktadır” dedi.
Ergin, pakete yapılan “içi boş” eleştirilerini “haksız” bulduğunu, paketin AİHM ihlal kararlarını önlemeye dönük insan hakları karnesini yükseltecek bir düzenleme olduğunu savundu. Ergin, işkence suçunda zamanaşımını kaldıran düzenlemeyle ilgili de kritik bir açıklama yaptı ve düzenlemenin sanık lehine işletilerek, geriye yürümeyeceğini, kanun yürürlüğe girdikten sonra uygulanacağını söyledi. Ergin’in açıklaması ışığında kanun yayınlandıktan sonraki işkence suçlarında zamanaşımı işletilmeyecek.
”ÖCALAN’IN İCRA BEKLEYEN DOSYASI YOK”
Ergin TBMM Adalet Komisyonu’na 4. yargı paketiyle ilgili bilgi verdi ve Öcalan’ın yeniden yargılama sürecini özetleyerek, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
“Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanarak Türkiye getirilmesi ve yargılanıp idam cezalarına çarptırılması ve bu cezasının ağırlaştırılmış müebbet hapse dönüştürülmesinin ardından avukatlarının 1999’da AİHM’e yaptığı başvuru ihlal kararıyla kesin olarak sonuçlanmıştır. AİHM Büyük Daire kararında Öcalan’ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiği ya yeniden yargılanmasını ya da yargılama dosyasının yeniden açılmasını öngörmüştü. Avukatları bu karar üzerine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yeniden yargılama talebiyle başvurmuş ve mahkemece reddedilmişti. Avukatlarının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazı üzerine ise bu mahkeme Ankara DGM’den yargılama dosyasını getirterek, duruşma yapmaksızın esastan incelemişti. Bu mahkeme 21 Temmuz 2006’da Öcalan’ın yeniden yargılama talebini esastan reddetmişti. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de Türkiye’nin bu uygulamasını 2. seçeneğe uygun bulmuştu. Öcalan’la ilgili AİHM kararını Türkiye’nin yerine getirdiği kabul edilmiş ve 14 Şubat 2007’de nihai olarak gündeminden çıkarmıştır. Bakanlar Komitesi önündeki süreç kapatılmıştır. Öcalan’ın avukatlarının söz konusu ihlal kararının icra edilmesinin aykırı olduğu olduğu başvurusu da 19 Ocak 2007 tarihli kararla ‘kabul edilmez’ bulunmuştur. Hukuki durum bu şekilde olmasına rağmen CMK 311/2’yle ilgili değişiklik gündeme gelmiş ve 2009’da yeniden yargılama konusunda bir girişim yapılmıştır. Ancak endişeler dile getirilince gündemden çıkarıldı. Söz konusu tasarıdaki geçici maddeyle derdest kararların icrasına ilişkin bir düzenleme gündeme gelmiştir. Ancak Abdullah Öcalan’ın Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi önünde icra edilmeyi bekleyen bir kararı bulunmamaktadır.”
”KİMSEYİ APTAL YERİNE KOYMAYIN”
4. yargı paketinin sabahki görüşülmesi sırasında CHP ve MHP sözcüleri Hükümet’i samimi olmamakla, terörle müzakere etmekle ve gerçekleri kamuoyundan saklamakla suçladılar. Tutuklu vekiller, öğrenciler, gazetecilerin paketin kapsam dışı bırakılması da eleştirildi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i, "Suçsa ben bu suçu işliyorum" sözleri eleştirilirken, CHP’li Turgut Dibek, "Sayın Bakan bu sözleriniz suç değil mi? Bu teröristler güvenlik görevlilerinin eşliğinde mi ellerini kollarını sallayarak sınırdan geçecekler. Vatandaşlar her gittiğimiz yerde bunları bize soruyor" dedi. MHP’li Celal Adan, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı PKK ile yürütün pazarlıkları kamuoyuna açıklamaya çağırdı ve "Kimseyi aptal yerine koymayın" dedi.
CHP’li Ali Rıza Köktürk, uzun tutuklamanın AİHM ve AB tarafından eleştirildiğini buna rağmen pakete alınmadığını belirterek, "Türkiye’de gerçek terör yargılanmıyor. Melez bir demokrasi var. En fazla terör suçlusu Türkiye’de ama terörle mücadele etmiyoruz. Teröre bulaşmayan, Balbayları, Haberalları, terör suçlusu olduğu gerekçesiyle cezaevlerinde çürütüyoruz. TMY gerçek amacından uzaklaşmıştır. TMY siyasal iktidar eliyle muhalefeti suçlamanın basına sansür uygulamanın aracı haline gelmiştir. Türkiye’yi basın özgürlüğünde 10 sıra geriye düşmüş Türkiye Uganda’nın gerisine düşmüştür. Anlaşılan bu paketin içi birtakım
görüşmelere göre doldurulacak ya da tamamen boş dostlar alışverişte görsün amacıyla hazırlanmış bu paket" diye konuştu.
Komisyon sabahki görüşmelerini 12.30’da bitirdi. Komisyona 14.20’de devam edilecek.
ERGİN: ÖCALAN’IN DOSYASI KAPANDI
Ergin gazetecilerin soruları üzerine "Abdullah Öcalan’ın geçmişte yaptığı başvuru dosyası açılmamak üzere kapanmıştır. Bu düzenleme Komite’nin önündeki 221 dosyayı kapsıyor" dedi.