Dolar 34,4751
Euro 36,2672
Altın 2.955,33
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 2°C
Paz 2°C
Pts 2°C

DARBEZEDE ASKERLERE YAPILAN AYRIMCILIĞA HAYIR! HÜKÜMET VE TBMM'Yİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ!

DARBEZEDE ASKERLERE YAPILAN AYRIMCILIĞA HAYIR! HÜKÜMET VE TBMM'Yİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ!
03/01/2013 10:59 AM
2.240
A+
A-

A.D.A.M. -DER

http://www.adamder.org.tr/?p=1783 

DARBEZEDE ASKERLERE YAPILAN AYRIMCILIĞA HAYIR! HÜKÜMET VE TBMM’Yİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ!

Darbezede askerlerin özlük haklarını  iade amacıyla,  6191 sayılı Kanun ile 926 sayılı TSK Personel Kanununa Geçici Madde 32 eklendi. Kamuoyunda “Darbezede Asker Kanunu” olarak bilinen ve 22 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren Geçici Madde 32, ne yazık ki darbelerin Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yol açtığı mağduriyeti tam olarak telafi etmeye yetmedi.

İlgili yasada ”12 Mart 1971 tarihinden bu Kanunun yayımı tarihine kadar, yargı denetimine kapalı idari işlemler veya Yüksek Askerî Şûra kararları ile TSK’den ilişiği kesilenler yararlanır” denmektedir. Buna karşın, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbeleri döneminde,  sözde “yargı denetimine açık” idari işlemlerle TSK’den ilişiği kesilen  subay, astsubay ve  öğrenci askerler ile darbe mahkemelerinin hükümlüsü askerlerin başvuruları,  yasa kapsamı dışında oldukları gerekçesiyle Milli Savunma Bakanlığı’nca reddedildi.

Başvuruları reddedilen darbezede askerlere Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) yolu gösterildi. Ancak, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesinden yoksunluğu TBMM’nin anayasa değişikliğiyle de tescilli AYİM, MSB’nin haksız ret kararlarını düzeltmeye yanaşmadı.

Milli Savunma Bakanı İsmet YILMAZ, TBMM’nin 26 Haziran 2012 tarihli birleşiminde soru üzerine, başvuruları reddedilen askerler için yeni bir tasnif ve inceleme çalışması yaptıklarını bildirmiş ve “Detaylı bir çalışma, dosyaların da her birisinde ayrı kuvvet komutanlığı. Jandarmadan, Kara Kuvvetlerinden, Deniz Kuvvetlerinden, Hava Kuvvetlerinden bir çalışma geldikten sonra bunları da sizlere sunacağız” diye söz vermiştir.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başta olmak üzere, iktidar ve muhalefet yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde, Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun çalışmalarının beklendiği, komisyon raporunda yer alacak önerilere göre daha kapsayıcı adımlar atılacağı belirtildi. Ancak Komisyon raporu, sadece 28 Şubat süreci mağdurlarını kapsamasıyla yeni bir ayrımcılık belgesi olarak vicdanları bir kez daha yaraladı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 2013 mali yılı bütçe tasarısının görüşülmesi sırasında bir soruya, “YAŞ kararlarıyla ilgili kanun buradan çıktı ama yargı yolu kapalı olanlar yararlanmıştı, yargı yolu açık olanlara istifade imkânı olmadı. Bu konuyla alakalı beni de ziyaret eden arkadaşlar var, onlarla da benim görüşmelerim oldu ancak şu anda, henüz bir müspet karar noktasına gelmiş değiliz, fakat konu bizim tarafımızdan da takip ediliyor, inceleniyor, onu ifade edebilirim.” şeklinde yanıt verdi. 

TBMM ve HÜKÜMETTEN SOMUT ADIM BEKLİYORUZ !

Bütün bu açıklamalar, uygulamada Geçici Madde 32’nin TSK’deki insan hakları ihlallerini telafi etmeye yetmediğini, hükümetin de bunun bilincinde olduğunu göstermektedir.

Gelinen aşamada,

AYİM süreci tamamlanmış ve tüm başvuruları reddeden AYİM, çözüm için TBMM’yi işaret etmiştir.

Milli Savunma Bakanı’nın sözünü ettiği incelemeler tamamlanmış ve ilgili makamlar görüşlerini hükümete bildirmişlerdir.

Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun çalışmaları tamamlanmıştır.

ADAM-DER’in yasa önerisi, hem AKP hem de CHP milletvekilleri tarafından yasa teklifi olarak TBMM’ye sunulmuştur.

Bu durumda, hâlâ beklemenin makul hiçbir gerekçesi kalmamıştır.

Somut adım atılıp atılmaması, Hükümetin verdiği sözlerdeki samimiyetinin göstergesi olacaktır. Beklentimiz, Hükümetin ya TBMM gündemindeki yasa tekliflerini sahiplenmesi ya da bir yasa tasarısını TBMM’ye getirmesi yönündedir. Aksi durumda, bu güne kadar söylenenlerin,  oyalama ve sorunu süründürme taktiğinden ibaret olduğunu kabul etmek zorunda kalacağız. Beklentilerimizin ve verilen sözlerin boşa çıkması karşısında, ayrımcılığa karşı haklı mücadelemizi yeni biçimlerde, çeşitli yasal platformlarda yoğunlaştıracağız.

Darbecilerin keyfi kararlarla TSK’den ilişiğini keserek mağdur ettikleri askerler, Geçici Madde 32’nin uygulama sürecinde ikinci kez mağdur edilmişlerdir!

Mağduriyetin farkında olan Türkiye Cumhuriyeti hükümeti verdiği sözlerin arkasında durduğunu göstermelidir!

TBMM ve hükümeti,  Geçici Madde 32’nin uygulanmasında yaratılan ayrımcılığı telafi etmeye çağırıyoruz!

TBMM ve hükümeti; öğrenci asker, subay, astsubay ayrımı yapmadan; sözde “yargıya açık” işlemle ilişiği kesilen ve darbe dönemi mahkemelerince mağdur edilmiş askerleri kapsayacak yeni bir yasayı tesis etme görevine davet ediyoruz!

Saygılarımızla.

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği

ADAM-DER Yönetim Kurulu adına

Emekli Üsteğmen Tuna ATALAY

Genel Başkan

30 Aralık 2012 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.