BİRÇOK ASKERİN MORALİ BOZULDU (UYGULAMA 1 OCAK'A KALDI)
http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=33032001&
Tezkere bekleyen askerler 1 Mart’ı beklemeli mi?
Çok sayıda asker erken terhis için ‘bayram müjdesi’ beklerken uygulama 1 Ocak’a kalınca tartışma çıktı
Murat GÜRGEN / GAZETE HABERTÜRK
Vatani görevini yapan çok sayıda asker ve ailesi askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili ‘bayram müjdesi’ bekliyordu. Ancak uygulamanın 1 Mart‘ta başlayacağı açıklandı. Bu kararla 12 aylık süreyi tamamlayan askerler 1 Mart‘tan itibaren terhis edilmeye başlanacak.
İlk etapta 70 bin askerin terhis olacağı belirtildi. Erken terhis için 1 Mart tarihinin beklenmesi için polemik konusu oldu. İşte görüşler:
"BİRÇOK ASKERİN MORALİ BOZULDU"
Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş (Türkiye Emekli Subaylar Derneği Genel Başkanı):
Son yıllarda Türkiye’de bedelli çıkacak mı çıkmayacak mı, askerlik süresi kısalacak mı diye sürekli tartışılıyor. Birçok insanın programını bozuyorsunuz.
Bunlar fazla oynamaya gelmez. Asker görevini yapmaya psikolojisi bozuk geliyor. Şimdi de uygulama Mart’a bırakılınca, birçok askerin morali bozuldu. O askerlerin tasasını muvazzaf subay ve astsubay çekecek. Bir ülkenin standartları olmalı.
Ayrıca, silah teknolojileri hergün gelişiyor. Eğitim süresi kısalınca, maddi olarak çok büyük yatırım yaptığınız silahların kullanılmasında bazı şüpheler ortayla çıkıyor.
En basit eğitim üç ay süre ister. Masa başında oturan insanın değil silah kullanmayı öğrenmesi, dağda taşta yürür hale getirilmesi bile zaman gerektirir. Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu (Strateji Uzmanı):
"ZAAFİYET YARATIR"
Mevcut askerlerin ani bir şekilde terhis olması kadroda zafiyet yaratırdı. Mümkün olan en erken tarih nedir diye düşünerek planlama yapmışlardır. O tarih olarak da 1 Mart saptanmıştır. Terhislerin bulunduğumuz tehdit ortamında zafiyet yaratmaması göz önünde tutulmuştur.
Ancak, sürenin kısalacağının erkenden açıklandı. Vatani görevini halen yapmakta olanlar, 12 ayını dolduranlar beklenti içine girmişlerdir. Bu durum üzüntü yaratabilir. Komutanlar açısından ise kendi vazifesini yapma esnasında sıkışıklığın önlenmesi bakımından rahatlama sağlamış olabilir, ama emirlerindeki askerlerin üzüntüleri ve morallerinin bozulması, komutanların kendi görevleri bakamından da sıkıntı yaratabilir.
Daha dengeli, daha makul bir şekilde ortaya çıkması ve ondan sonra açıklaması daha doğru olurdu. Ama siyasetçiler sabırsız. Zafiyet olacağı ortaya çıkınca da sıkıntısını yükümlüler ve TSK çekiyor. Önümüzdeki dönemde asker ihtiyacının karşılanabilmesi için, her celp döneminde askere alınacak asker sayısı artacaktır.
Şu anda kaynakta fazlalık var. Ama önümüzdeki dönemlerde, sırası gelenlerin askerlik tarihleri ertelemeyerek, erken terhislerin doğuracağı açığı kısmen kapama yoluna gideceklerdir. Oktay Vural (MHP Genel Başkan Yardımcısı):
"SEÇİM ÖNCESİ VAADİ OLARAK UYGULANACAK GİBİ"
Genelkurmay Başkanlığı bunun 1 Mart olmasını hangi ihtiyaca göre belirlemiş? Genelkurmay Başkanlığı’nın bu ifadelerinin siyasi amaç taşıyor noktasında değerlendirilmesini her şeyden önce Genelkurmay Başkanı’nın açıklaması gerekir.
O bakımdan seçim öncesi bir vaadin yerine getirilmesi çabası olarak algılanır. Bu da Türk Silahlı Kuvvetlerinin siyaset üstü bir kurum olduğuna ilişkin kanaati zayıflatır. Biz de MHP olarak askerlik süresinin Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesi gerektiğini baştan itibaren ifade ettik.
Gördüğünüz gibi önce bayram öncesi dediler, sonra bayram sonrası dediler. Şimdi seçim öncesi seçim vaadi olarak uygulanacak gibi. Bakalım ne çıkacak.
"VATAN HİZMETİ KUTSALDIR, NASILSA TERHİS OLACAKLAR"
Gazi Üsteğmen Taner Uran (Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı):
Askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili planlamayı Genelkurmay Başkanlığı yapar. Bu planlama yapılırken, kişilerin beklentilerinden ziyade ülke güvenliği ön planda tutulur ve güvenlik konusunda açık olmamasına yönelik bir planlama yapılır.
Elbette ki, askerlik süresinin kısalacağının açıklanmasının ardından, silah altında olanlar beklentiye girdi. Hemen terhis olabileceklerini düşünenler için Mart ayı biraz uzak. Ama vatan hizmeti kutsaldır. Bir ay sonra da olsa, üç ay sonra da olsa vatan görevini yerine getirip nasılsa sonunda terhis olacaklar.
"ORTAYA ÇIKACAK SORUNLARIN ENGELLENMESİ İÇİN BU KARAR ALINMIŞTIR"
Nihat Ali Özcan (TEPAV Strateji ve Dış Politika Uzmanı):
Uygulamanın Mart ayına bırakılması politik bir k
arar. 1 Mart tarihini Genelkurmay teklif olarak sunuyor. Böyle bir planlama ve düzenleme yapmış görünüyor. Askerlik süresinin hemen kısaltılmasının ortaya çıkacağı bir takım sorunlar varsa, onun engellenmesi için bu karar alınmıştır.
Genel anlamda, askerlik süresinin kısalmasına olumlu olarak bakıyorum. Ama buna paralel olarak işlemesi gereken konular var. Uzun vadede Türkiye yeni bir askerlik yapılanmasına, profesyonel ordu sistemine geçecekse, bu çalışmaların da paralel olarak yapılması lazım.
Sürenin kısalması sonrasında bölgesel güvenlik bakımından karşılaşılabilecek durumlar, planlama yapılırken mutlaka göz önünde tutulmuştur.
"KISALMASI OLUMSUZLUK ÜRETMEYECEK"
Erdoğan Toprak (CHP Genel Başkan Yardımcısı):
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 20-24 yaş grubunda 3 milyon 173 bin 618 yaş arası erkek nüfusumuz bulunmaktadır. Asker alımı ise celp başı 100 ila 125 bin arasında değişmektedir.
Bu da yılda 400 bin ile 500 bin arası bir ihtiyaca denk gelmektedir. Bu rakamlar Türkiye’nin asker potansiyelinin yüksekliğini ve bunların eritilmesinin uzun yıllar alacağını göstermektedir. Dolayısıyla askerlik süresinin kısaltılması herhangi bir olumsuzluk üretmeyecektir.
Parti olarak hazırladığımız projeyi 2011 yılında kamuoyuna sunmuştuk. Türk Silahlı Kuvvetlerinde mevcut tehdit odaklı yapıdan görev odaklı ve maliyet etkin yapılanma için politikalar oluşturulması, birliklerin muharebe etkinlik değerleri ile milli güvenlik ve savunma ihtiyaçları arasında orantısal denge sağlanmasından yanayız.
AK Parti bu konuda demokratik uzlaşıyı ve ortak aklı devreye sokacağına bizim projemizi sulandırmıştır.