ASTSUBAYLAR NE İSTİYOR?-10 (KAYBETTİKLERİ 1 YILI İSTİYORLAR)
POSTA
ASTSUBAYLAR NE İSTİYOR? 10
‘Kaybettikleri 1 yılı istiyorlar’
Aynı durumdaki devlet memurları görevlerine 9’uncu derecenin 2’ncî kademesinden başlıyor. Astsubaylar r ise 9’uncu derecenin Vinci kademesinden vatani hizmetlere atılıyor. 1 yıllık bir farkla başlıyor, hep 1 yıl geriden geliyorlar
Astsubaylar mesleğe diğer devlet memurları gibi başlayamıyor. Devlet memurları görevlerine 9’uncu derecenin 2’nci kademesinden başlarken, astsubaylar 9’uncu derecenin L inci kademesinden başlıyor. Yani 1 yıllık farkla başlıyor ve hep 1 yıl geriden geliyorlar. ‘ 1 yılın lafı mı olur?’ demeyin, ‘eşit işe eşit haksa’ doğru olan bu. astsubaylar için de geçerli olmalı. Hakkımız olan 1 yılı versinler, biz de devlet görevlisiyiz. niye kadememiz 1 yıl geriden geliyor? Bunun mantıklı bir izahı var mı?" diye soruyorlar. Eimekli bir astsubay bu durumu şöyle anlatıyor: "Zaten birçok konuda haksızlığa uğruyoruz. Amacımız hep eleştirmek ya da istemek değil. Bizler için yapılanlan beğenmemek, eksik bulmak hiç değil. Astsubay sanki ‘hep söylenir, hiçbir şeyi beğenmez’ diye bakılmaya başlandı. Oysa biz adelet istiyoruz. Fazla bir hak ya da maddi çıkar peşinde değiliz. Bugüne kadar verilmeyen haklanmızı. sumen altı edilen iyileştirmeleri ve itibanmızı istiyoruz. Gözümüz sadece hakkımız olanda. Sadece adalet istiyoruz. Lütfen elinizi vicdanınıza koyup şöyle bir düşünün, meslekte bize 1 yıl fazla çalıştırarak maaş kademesi verilmesinin nasıl bir açıklaması olabilir?"
‘EŞİTLİK SAĞLANMALI’
Emekli Astsubay Ruhi Kaynak şu örneği veriyor: "Zor şartlar altında 4 yıl süreli üniversiteyi bitirdim. Sadece L derece 3 kademe alabildim. Diğer meslek gruplanna L derece 4 kademe veriliyor. Ancak, astsubay olduğum için 1 kademem verilmedi. Devletten 1 kademe alacağım var. Subaylara böyle bir kısıtlama yok. Bu kanunun değiştirilmesi gerekiyor. Astsubaylann üniforması kefendir. Ayın 8-LO gününü 24 saat esasına göre: tek kuruş fazla mesai almadan kışlada geçirirler. Görev koşullan ve sorumluluklan astsubaylarla kıyaslanamayacak kadar iyi birçok devlet memurundan daha alt derece ve kademeden göreve başlatılıyoruz. Tek nedeni astsubay olmamız. Bu dunım akla. mantığa. Anayasa ya ve insan haklanna aykın. Meslek yüksekokulu mezunu birçok devlet memuru, belirtilen derece ve kademelerin (görev koşullan dikkate alınarak) bir üst derecesinden göreve başlar. Oysa yüksekokul mezunu astsubaylar büro memurlarıyla aynı derece ve kademeden göreve başlar. Adalet ve eşitlik gereği 2 yıllık yüksekokul mezunu astsubaylann 9/2. 4 yıllık yüksekokul mezunlannın 8’inci dereceden göreve başlatılmalan gerekir. Adalet böyle sağlanır."
‘BİZ OLMASAK YÜRÜMEZ’
Bir başka astsubay aynı konuya şu yorumu getiriyor. "27 yıllık bir astsubayım ve inanın çok şeyler gördüm. Yazı dizinizi askeri birliklerde bütün astsubaylar okuyor. Ancak endişeden pek çoğu size yazamıyor. TSK’da astsubaylar olmasın, inanın hiçbir iş yürümez. Astsubaylar cesaretle, sabırla ve asla isyan etmeden vatan
için. millet için işlerini en iyi şekilde yapmaya çalışıyorlar. Bizler aç gözlü insanlar değiliz. Sadece biraz olsun hakkımızı istiyoruz."
‘İZİN, PARA İSTEMEK GİBİ’
ismini vermek istemeyen bir astsubayın anlattıklanna kulak veriyoruz: "Kışlalarda görevli personelin özlük haklannı S-l dediğimiz personel kısım amirleri gözetir. Henüz kıtalardaki 2’nci yılımda, bir astsubay çavuşken atandım personel kısım amirliği kadrosuna. Çok önemli, bir o kadar da yoğun bir görevdir. O kadar ki bütün askeri personelin içinden eminim şu anda, "Bu göreve astsubay çavuş nasıl atanır?" sorusu geçiyordur. Subay olması gereken ama yoğunluğu nedeniyle genellikle astsubaya verilen bir kadrodur, izin. beni en rahatsız eden konuydu, insanlar izin isterken amirinden, sanki borç para ister gibi davranıyordu. Yeni çocuğu olan bir astsubayla izin konusunda pazarlık yapılıyordu. ‘Yıllık izin bitmeden mazeret izni verilmez", denetlemeni ver öyle git’, ‘işler yoğun sonra git’ gibi keyfiyete bağlıydı.
Subay ve astsubaylann yıllık izinleri 30 gün dinlenme. L5 gün mazeret izni olmak üzere 45 gündür. Ancak 30 gün iznini kullanabilenler kendisini şanslı sayıyordu. Aslında sorun kanun, yönetmelik ve yönergeler yazılırken, yani daha ilk başta başlıyordu. ‘Amir izin verebilir, olabilir, yapabilir’ gibi."
Dışarıda da itibarımız düşük’
Emekli Astsubay Ahmet Özkurt, sivil hayatta da ayrımcılıktan şikayetçi. Bu durumu şöyle anlatıyor: "Emekli olduktan sonra kızım üniversiteyi kazanınca tekrar çalışmaya başladım. Bir inşaat firmasında ış buldum. Davranış bozukluğu olan bir yönetici yüzünden ayrıldım. Orada tanıştığım emekli albay vasıtasıyla başka bir işe başladım. Fakat bu kişinin de askerlikten kurtulamadığını gördüm. Bana ilk zamanlar
iyi davranan emekli albay, daha sonra rencide edici şekilde davranmaya başladı, istifa edip ayrılmak zorunda kaldım. Maalesef emekli olunca da bu ayrımcılık devam ediyor. ‘Emekli astsubayım’ dediğinizde farklı, ‘Emekli subayım’ dediğinizde farklı bir bakış oluşuyor. Bunun en güzel kanıtı bir yere gittiğinizde önce, ‘Emekli subayım deyin, daha sonra ‘Emekli astsubayım’ deyin. Farkı o zaman çok bariz görürsünüz."
‘işimi yapamıyorum’
Sağlık astsubayının anlattıkları ilginç "ilkokulu birincilikle bitirdim, süper lise sınavını kazandım. Fakat ailemin
maddi durumu iyi olmadığından 14 yaşındayken GATA bünyesindeki ‘sağlık astsubay hazırlık okuluna girdim. Ambulans ve acil bakım teknikeri olarak mezun oldum. Şimdi yaptığım görev bölük astsubaylığı. TSK, 5 yıl okutup mezun ettiği uzman sağlık personeline, bu görevi yaptırıyor. Zaten
bu durumumuzu dile getirsek dahi sonuç alamıyoruz. Özellikle bir konuya değinmek istiyorum: Sağlık astsubayına bölük astsubaylığı yaptıranlar, doktor sayısı yetersiz olduğu için revirde tek sağlık personeline hizmet verdirirler."
‘Jandarmanın dertleri çok’
İsmini vermek istemeyen bir astsubay şunlan söylüyor: "Özellikle jandarma astsubaylann o kadar çok sıkıntısı var ki anlatamam. Hangi insan bedeni, hangi psikoloji bu ağır çalışma şartlanna dayanabilir? Ortalama bir insan haftada 40 saat çalışırken, bir astsubay haftada 90 saat çalışıyor. FJen de bir astsubay olarak daha 3 üncü yılımda olmama rağmen 2’nci tayin yerimi görüyorum. Jandarma astsubaylar her 3 yılda bir tayin oluyorlar. Lütfen hükümetimizin ve milletimizin bizi duymasını sağlayın. Çünkü bu konu gerçekten Türkiye’nin acı gerçeği. Artık biz de normal insanlar gibi olmak istiyoruz. İki dudak arası mesai ve tayin istemiyoruz."
YARIN: ASTSUBAY EŞLERİ