ASKERLİK MUAFİYETİ RÜTBELİ ŞEHİT YETİM ÇOCUKLARINA NEDEN TANINMIYOR?
http://www.gazihaber.com/haber/5569/askerlik-muafiyeti-rutbeli-sehit-yetim-cocuklarina-neden-taninmiyor.html
Askerlik Muafiyeti Rütbeli Şehit Yetim Çocuklarına Neden Tanınmıyor?
ŞEHİT YETİMİ MESAJI;
"Hükümet olarak çıkarılan bu bedelli askerlik sonrası aklıma bir kaç soru gelmedi değil. Biz rütbeli şehit yakınları neden askerlikten muaf değiliz? Askerlik görevini yaparken şehit olan şehitlerimizin yetimlerinin askerlikten muaf olması güzel bir çalışma ama yeterli değil. Benim babamda 22 yıl çalıştı TSK da astsubay olarak. Daha önce çıkan torba yasalarda şehit ailelerine pozitif ayrımcılık yapılacağı yazıyordu ama hala şehitler arasında ayrım yapılmaktadır. Bedelli askerlik çıkarıp 700 bin insanı askerlikten muaf tutacaklar demek ki TSK nın ihtiyacı yok. Biz rütbeli şehit yetimleri de askerlikten muaf olabilir miyiz? Yasal bir çalışma var mı?"
———————————————————————————————————–
Askerlik Muafiyeti Hakkı Tüm Şehit ve Gazi Çocuklarına Tanınmalıdır
Mevcut askerlik kanununa göre 1111 sayılı yasa çerçevesinde askerlik mükellefiyetini yerine getirenler ile 1076 sayılı Kanuna tabi yedek subaylardan askerlik hizmetleri sırasında malul olanların kardeşlerinde 1 tanesine askerlik muafiyeti hakkı tanınmıştır.
Aynı şekilde, 1111 sayılı askerlik kanunu kapsamında askerlik mükellefiyetini yerine getirirken Şehit olan erbaş ve erlerin kendilerinden olma erkek çocuklarının tamamı ile kardeşlerinin hepsine askerlik muafiyeti hakkı tanınmıştır.
Rütbeli Şehit yetimlerinin ya da kardeşlerinin askerlik muafiyeti hakkı bulunmamaktadır. Bunun yanında Gazilerimiz ile Harp ve Vazife Malullerinin çocuklarının askerlik muafiyeti hakları bulunmamaktadır.
Genel olarak Gazilerimiz yaşadıkları travma neticesinde fiziki kısıtlarının yarattığı sıkıntıların yanında, ciddi psikolojik sıkıntılarla da boğuşmaktadır. Bunun yanında aynı şekilde rütbeli Şehit aileleri de aynı şekilde İkinci bir acı yaşama endişesi ile yaşamaktadırlar.
Bugün 30.000 tl. vererek bedelli askerlikten yararlanılabilmesi hakkı verilirken bu ülke için en büyük bedeli ödeyen Şehit aileleri, Gaziler ile Harp ve Vazife Malullerinin çocukları için de Askerlik Kanuna ekleme yapılarak "askerlik muafiyeti" hakkı tanınmalı, askere gönderilmek tamamen Şehit ve Gazi çocuklarının kendi inisiyatiflerine bırakılmalıdır.
Bu kapsamda bu talebi bütün Şehit ailesi, Gaziler ile Harp ve Vazife Malullerinin il garnizon komutanlıklarında yer alan Şehit Gazi İşlem birimlerine iletmeleri önem arz etmektedir.