ASKERLİĞE YENİ DÜZENLEME

http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=32724627&
Askerliğe yeni düzenleme
HÜSEYİN ÖZKAYA/ANKARA
Çözüm sürecinin başarıya ulaşması durumunda profesyonel ordu seçeneği gündeme gelebilir. Askerlik süresiyle ilgili düzenleme bu hafta tamamlanabilir
Hükümetin, askerlik süresini kısaltan düzenlemeyi hayata geçirmesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) profesyonel personel sayısı ile çözüm sürecinin etkili olduğu öğrenildi. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması halinde, profesyonel ordunun da gündeme gelebileceği belirtiliyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçtiğimiz hafta, 15 ay olan uzun dönem askerlik süresinin 12 aya düşürüleceğini açıklamasının ardından gözler, düzenlemenin ne zaman TBMM’ye geleceğine ve kanuni düzenleme için hükümetin hangi yolu tercih edeceğine çevrildi.
BAKANLARIN İMZASI
Konunun, bir kanun tasarısı şeklinde gelmesi durumunda Bakanlar Kurulu üyelerinin tümünün imzası gerekiyor. Düzenlemenin, Bakanlar Kurulu toplantısının yapılması beklenmeden bakanlara elden imzalatılabileceği ya da kanun teklifi şeklinde TBMM Başkanlığı’na sevkedilebileceği ifade ediliyor. Düzenlemenin, bayramdan önce hayata geçirilebileceği belirtiliyor.
UZUN SÜREDİR GÜNDEMDE
Bu arada, hükümet, uzun dönem askerlik süresinin kısaltılmasını 12 Haziran 2011 genel seçimlerinin ardından gündemine almıştı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 2011’in temmuz ayında, askerlik sürelerinin kısaltılmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı, askerlikle ilgili TSK’nın yapısını farklı bir şekilde değiştirmek için değerlendirme çalışması başlatmıştı. Bu çalışma devam ediyor. Seçim döneminde bu çalışmalara ara verilmişti. Şimdi çalışma kaldığı yerden devam ediyor” demişti. Ancak Bozdağ, bir hafta sonra, askerlik süresinin kısalmasıyla ilgili yaptığı açıklamanın yanlış anlaşıldığını söylemişti. Daha sonra ise, bedelli askerlik getirilmişti.
ÇÖZÜME BAĞLI
Bozdağ’ın sözünü ettiği çalışmanın, 2013 yılının başında yeniden ağırlık kazandığı öğrenildi. Bu konuda, TSK’nın profesyonel personel sayısı ile çözüm sürecinin etkili olduğu belirtildi. Diğer yandan, çözüm sürecinin başarıya ulaşması halinde, “uzun vadede”, profesyonel orduya geçiş konusunun da gündeme gelebileceği dile getiriliyor.