ASKERİN PARASI OYAK'TA KALDI
http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=29251369&
Askerin parası OYAK’ta kaldı
Meclis bünyesinde kurulan alt komisyon, OYAK’ın ‘üyelik süresi’ şartına dayanarak binlerce askerin maaşından yaptığı kesintiyi geri ödemediğini tespit etti. Komisyon raporuna göre, 2009-2011 yılları arasında yaklaşık 4 bin askerden kesilen 19 milyon TL iade edilmedi
OYAK’ın emeklilik yardımı adı altında asker maaşlarından yaptığı kesintilerde binlerce üyesini mağdur ettiği ortaya çıktı. Dilekçe Komisyonu’na gelen yoğun şikayetler üzerine OYAK’ta inceleme yapmak üzere TBMM bünyesinde kurulan alt komisyon, 1,5 yıllık çalışmanın ardından raporunu tamamladı. AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın başkanlığındaki komisyonun hazırladığı raporda, OYAK’ın milyonlarca TL’lik kesintiyi ‘10 yıl üyelik’ şartı nedeniyle hak sahiplerine ödemediğine ilişkin tespit yer aldı.
3 YILIN KÂRI 19 MİLYON TL
Raporda, 2009-2011 arasında, 18milyon 755 bin 159 TL’nin üyelik süresi şartı nedeniyle OYAK tarafından hak sahiplerine ödenmediği kaydedildi. Rapora göre, üyelikleri sona eren ve kurumda 3 yıldan daha az kaydı bulunan 1183 askerin maaşından kesilen 1milyon 882 bin 989 TL, OYAK’ın kasasında kaldı. Aynı yıllar içerisinde 10 yıldan az sürede üyeliği biten 3089 askerin uğradığı mağduriyetin rakamı ise 16milyon 872 bin 170 TL olarak tespit edildi. Raporda, mağdur askerler için “Kâr paylarını iradeleri dışında OYAK’ta bırakmak zorunda kalmışlardır” denildi.
Asteğmenler de mağdur listesinde
Komisyon raporunda, OYAK’ın, yedek subaylardan elde ettiği üyelik aidatlarını iade etmeyerek haksız kazanç sağladığı konusunda Meclis’e ulaşan çok sayıda şikayete de dikkat çekildi. Raporda, “Asteğmenlerden kesilen aidatların, aslında tahsil edilmesi gerekenden çok daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Bu, hakkaniyete aykırı olan durumun düzeltilmesine kadar geçici üyelerin kurumun uygun koşullarda kredi verme gibi diğer imkânlarından yararlandırılmasına ilişkin olumlu düzenlemelerin yapılması gerektiği değerlendirilmektedir” denildi.
ÇETİN ÇİFTÇİ
İLGİLİ HABER
OYAK’a DEVLET GİRDİ
1961 yılında çıkan 205 sayılı OYAK Kanunu nedeniyle kurumsal olarak denetlenemeyen OYAK’a devlet girdi…
Devlet 1961 tarihli kanun nedeniyle “vergi vermeyen ve denetlenemeyen” kurum olarak bilinen OYAK’a nihayet girebildi. TBMM’nin mali ve idari açıdan denetlenmesi talebi üzerine harekete geçen Sayıştay ve Hazine, OYAK’ta inceleme başlattı. Meclis Dilekçe Komisyonu OYAK Alt Komisyonu Başkanı İsmail Aydın, “Sayıştay denetmenleri çalışıyor, Hazine’den de denetim yardımı aldık. Birlikte çalışıyorlar. Önümüzdeki haftalarda raporlarını tamamlayacaklar” dedi. OYAK’la ilgili çok sayıda şikayet dilekçesi alan Meclis Dilekçe Komisyonu, bir alt komisyon kurarak iddiaları mercek altına aldı. Astsubayların OYAK yönetiminde yeterince temsil edilmediği, üyelere kesintiyle orantılı adil ödeme yapılmadığı, bir takım piyasa işlemleriyle OYAK mensup-larının zarara uğratıldığı, generallerin kızı ve damadı gibi akrabalarının işe alındığı, denetim yapılamadığı gibi iddialar üzerine başvuru sahiplerini dinleyen komisyon, OYAK yetkililerine de iddialara ilişkin yazı gönderdi.
Meclis’e denetleyin talepleri
Alt komisyon 60’ın üzerinde iştiraki bulunan OYAK’ın, sadece ticari şirketlerine yönelik Türk Ticaret Kanunu kapsamında SPK tarafından denetim yapıldığını belirledi. Alt Komisyon, OYAK çatı kurumunun 205 Sayılı Teşkilat Kanunu nedeniyle denetlenmediği kanaatine ulaşarak, hem mali hem idari açıdan denetim yapılması kararı verdi. Bu amaçla Sayıştay ve Hazine ile yazışmalar yapan Alt Komisyona, bu iki kurum “denetim yaparız” yanıtı verdi. Bunun üzerine bir denetim ekibi oluşturuldu. Denetim elemanlarının yakın zamanda incelemesini tamamlayarak alt komisyona rapor sunması bekleniyor. Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, müştekileri dinlediklerini, OYAK’ın gönderdiği belgeleri incelediklerini belirtirken, “Benim gördüğüm bir eksiklik de kişinin ödediği prim esasına göre değil de rütbe esasına göre prim dağıtıldığı. Çok bariz uçurum görüyorum. OYAK bugüne kadar vergi vermediği gibi denetlenmiyor da. Bu sorunlar tamamen 1960 ihtilali kanunu ürünü. 1961’den sonra çıkarılan OYAK Kanunu anti demokratik unsurlar içeriyor” dedi. Aydın, Alt Komisyon’un Sayıştay ve Hazine’den denetim istediğini belirtirken, şöyle konuştu: “OYAK’ın 60 küsur iştirak şirketi var. Bu şirketler Ticaret Kanunu’na tabi olarak denetleniyor. OYAK kurumunun üst yapısı, kendisi denetlenmiyor. Yurtdışı iştirakleri olan holdingleşmiş devasa bir yapıyı denetlemek kolay değil. İşin temelinde OYAK Kanunu var. Sıkıntı oradan kaynaklanıyor.
Ordu mensuplarından müteşekkül
OYAK sürekli şunu savunuyor: ‘Ticaret Kanunu’na göre şirketlerimiz kuruldu, KDV veriyoruz şunu bunu veriyoruz, ona göre denetleniyoruz’. Doğru şirketler vergiye elbette tabi. Ama OYAK kurumunun kendisi kanun gereği vergilerden muaf. Şirket kendisi vergilerden muaf olunca aynı zamanda denetimden de muaf. OYAK Genel Müdürü ‘özel denetim firmasına denetletiyoruz. Denetim raporumuz var’ diyor. Ama o kendi iç denetimi. OYAK ordu mensuplarından müteşekkil devasa yapı. Bunların bir kısmının iyi denetlenmediği iddiaları var. Bu noktada biz kurumun denetlenmesini de arzu ediyoruz. En azından bir noktasından başlamış olacağız. Sayıştay denetmenleri çalışıyor, Hazine’den de denetim yardımı aldık. Birlikte çalışıyorlar. Önümüzdeki haftalarda raporlarını tamamlayacaklar. Hem OYAK’tan gelen belgeler hem denetmenlerin raporları doğrultusunda bir karara varacağız. Bir çözüm noktasına varacağız.”
Meclis adına denetim yapıyorlar
AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, Meclis’in denetim yetkisi bulunduğunu ve özerk kuruluşları da denetleyebildiğini söyledi. Aydın, “Meclis bu kapsamda Sayıştay ve Hazine elemanlarına de
netim yaptırıyor. Yani onlar OYAK’ta Sayıştay görevlisi olarak değil, bizim görevlendirmemiz nedeniyle, kendi kurumları adına değil, Meclis adına denetim yapıyor” dedi. Aydın Meclis’te ilk kez bu şekilde OYAK’ta denetim yaptırıldığını da söyledi. (Star)