ASKERİ PERSONEL İÇİN ASKERİ MAHKEME YOLU
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/49213.aspx
Askerî personel için askerî mahkeme yolu
TSK İç Hizmet Kanunu 35’inci maddesinin değiştirilmesini öngören tasarıda askerleri rahatlatacak bir düzenleme de yer alıyor.
Darbeye zemin oluşturduğu gerekçesiyle TSK İç Hizmet Kanunu 35’inci maddesinin de değiştirilmesini öngören tasarıda askerleri rahatlatacak önemli bir ayrıntı olduğu ortaya çıktı. Hükümetin geçen hafta TBMM’ye sunduğu ve yarın Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülecek tasarının 14’üncü maddesinde, vali emriyle TSK birliklerinin yapacağı faaliyetlerin askerlik görevlerinden sayılacağı hükme bağlanıyor. Böylece zaman zaman faili meçhuller dahil birçok suçlama ile karşı karşıya kalan TSK mensuplarının, iç güvenlikle ilgili davalarda sivil mahkemeler yerine askerî mahkemelerde yargılanmasının önü açılıyor. Mevcut düzenlemede iç güvenlikle ilgili operasyonlarda askerin bir kusuru varsa veya bir suç isnat ediliyorsa, bu suç, sivil mahkemelerin görev alanına giriyordu. Tasarı yasalaşırsa, operasyonda kusuru olan askeri, artık sivil savcılar sorgulamayacak.
ULUDERE ÖRNEĞİ
AK Parti’nin hukukçuları, yapılan düzenleme ile bir anlamda askerin terörle mücadele faaliyetlerinde rahatlatıldığını dile getiriyor. Uludere örneğini veren hukukçular, “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Uludere dosyası konusunda görevsizlik kararı verdi. Olay sınır ötesinde olduğu için böyle karar aldı. Yoksa davaya sivil mahkeme bakacaktı. Bu tip olaylarla TSK mensupları yıpratılıyor. Terörle mücadele sırasında, görev gereği ortaya çıkan bir kusur varsa, buna sivil değil askerî mahkeme bakacak” değerlendirmesini yaptı. Düzenlemeyi hükümetten TSK talep etti. Çözüm sürecinde PKK’lılara askerlerin müdahale etmemesinin ileride belli sıkıntıları ortaya çıkarmasından endişe edildiği, bu sebeple askerin hükümetten teminat istediği uzun süredir Ankara kulislerinde konuşuluyordu. TSK’nın hükümete, “Yıllarca terörle mücadele edildi, sonra ortaya faili meçhul iddiaları atıldı. Hesabı bize soruluyor. Bugün olanların da 15 yıl sonra karşımıza çıkmayacağının garantisi yok” dediği ifade ediliyor.
Yücel KAYAOĞLU – ANKARA