ASKERİ ALAN SİVİLLEŞTİRİLMELİ
http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=29160140&
"ASKERİ ALAN SİVİLLEŞTİRİLMELİ
Kent ileri gelenleriyle söyleşilerine devam eden Gülçin Akın’ın, hazırlayıp sunduğu Gülçin’li Dakikaların dün ki konuğu CHP Meclis Üyesi ve Başkan Yardımcısı, Çanakkale Özel Hastane ve Sarıçay Oteli Kurucusu Celal Karakaş, Kordon’da bulunan askeri alanın sivilleşmesi için Başbakan RECEP TAYYİP ERDOĞAN‘a seslendi. Karakaş, "buradan Başbakanımıza seslenmek istiyorum. Kendisi Çanakkale’ye çok önem veriyor. Ak Parti’nin on yıllık iktidarında Çanakkale’ye ciddi yatırımlar oldu, buradan onlara sesleniyoruz ve sivilleştirmeye yardımcı olmasını diyoruz" dedi.
Gülçin’li Dakikalar’da konuşan Celal Karakaş, "Çanakkale’de turizm deyince en önemli aylar 18 Mart ile 10 Haziran arasında. Bu dönemde okul gezileri çok fazla. Şehitlik turları turizmde çok önemli. Turizmle ilgili doğal olarak sorunlar da çıkıyor. Özellikle ulaşım ve otopark sorunları. Bunlar şehrin var olan sorunları ama daha da artıyor. Mecliste bunları tartıştık. Daha çok turisti nasıl getirebiliriz sorusunu soruyoruz. Ayrıca şehrimizi rahatsız etmeden bu güzelliğe katılmasını sağlamak için konuştuk. Ulaşım için otopark sorunu ortaya atıldı. Cumhuriyet Meydanı ve Kordon’u ayırmak istiyorum. Çanakkaleliler buraya neredeyse her gün çıkarlar. Otopark sorunu tabi ki burada olacaktır. Ama artık bir an önce çözülmesi gerekiyor. Çanakkale marka bir şehir. Hak ettiği ilgiyle karşılansa Çanakkale, bu şehirde adım atamayız. Çanakkale’de kordon, iskele ve Cumhuriyet Meydanı’nı ilgilendiren bir otopark yapılmalı. Cumhuriyet Medyanı altına bir otopark yapılmalı. Yaklaşık yirmi bin metre kare alanımız var. Burada yap, işlet ve devret konulu bir otopark yapılabilir. Bundan sonra şimdi ki Belediye İş Merkezi’ne iki katlı bir otopark yapılabilir. Buradaki vatandaşlarımız sanırım razı olurlar. Üçüncü etapta da Cumhuriyet Meydanı altında bir yer altı otoparkıyla yaklaşık iki bin araçlı bir otopark yapmak mümkün. Buralara bir kuruş harcamadan yapabiliriz. Belediye Başkanımız da bu konuyu düşündüğünü belirtti. Belediyemiz şu an Otopark yapmak için Gazi İlkokulu karşısında, lojmanların yanında çok katlı bir otopark yapacak. Belki bir tramvay sistemiyle kentte ulaşımı rahatlatırsak, araçlarımızı tabi ki evde bırakıp bu yolu kullanırız. Çanakkale’de turizm potansiyeli son derece yüksek. Yaklaşık 2 milyon kişi yarımadaya geliyor ve 500 bin kişi de Troia’ya geliyor. Öncelikle Troia Müzesi yapılacak. Devamında yolların yapılması gerekiyor. Valimiz Güzelyalı altından, Troia’ya doğru bir araç yolu yapılacak. Burada bisiklet yolu olacak. Kumkale Şehitliği’ni de içine alan bir destinasyon oluşacak" dedi.
YIKIMLA GELEN ÇÖZÜM
Karakaş turizmle ilgili olarak şunları söyledi: "Gelen turistlerin burada canı sıkılıyor. İnsanlar tatile farklılık için gelir. Çanakkale halkı denize Çanakkale’de giremiyor. Mütevazi plajlarımız var. Pek seçenek yok. Otelimize gelen misafirlerimize farklı yerler öneriyoruz. Karşıya ya da Assos’a gidiyor turistlerimiz. Gündüz insanlar denize girecekler ve gece de yemek yiyecekler. Gece bölümü belli bir noktada sağlanıyor ama gündüz bölümünde sıkıntı yaşıyoruz. Bunu sağlayan bir kaç otelimiz var. Kent merkezimizde yeni plajlar üretmemiz lazım. Şehir içinde konaklama sorunu belli dönemlerde çok artarken bazen de olmuyor. Kruvaziyer gemiler Kepez’e geldi ve gittiler. Ne Çanakkale onları, ne onlarda Çanakkale’yi gördüler. Kruvaziyer Limanı için İskelemiz tartışılıyor ama trafik sorunumuz ortaya çıkacak. İskele’de aynı anda 50 otobüs koyacak bir yerimiz yok. Bu otobüsler nereden gidecekler? Bunu kimse tartışmıyor. Biz bu insanları nasıl taşıyacağız? Tabi bu arada İskele Meydanı normal trafiği de akacak. Iskele’de de bir altyapı çalışması yapılmalı. Anafartalar Oteli ve devamındaki kamu alanları, bence öncelikle buradaki kamu binalarından başlayarak, istimlak edilmeli ve Kordon büyütülmeli. Biz onları burada karşılayalım. Belki sadece Kordon değil, Çimenlik Kalesi’nin tarafında da yıkım işlemi olabilir. Mesela Vakıflar Binası alanı da kullanılabilir. Turisti tutacak alanı yapmak bizim elimizde."
"ASKERİ ALAN SİVİLLEŞTİRİLMELİ"
Kordon bölgesinde bulunan Askeri Alanın halka açılması ve sivilleştirilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini söyleyen Karakaş, "12 Eylül 1980 ihtilalinden önce Kordon’da bulunan Askeri alan halka açıktı. Askeri Hastaneye kadar yürümek, dolaşmak ve denize girmek sıradan bir olaydı. Zafer Evleri denilen alanda da bir yol var. 1980’de oraya bir duvar örüldü ve ağaçlar dikildi, sonra doğal bir ortam oldu. O halkın kullandığı bir alandı. Kordon alanı 1 kilometre. Oysa ki Lodos Bar’dan Askeri Hastane arası 400 metre. Bu alan halkımızın tekrar kullanımına sunulmalı. Turizm ve Çanakkale açısından çok önemli. O bölüm rüzgara kapalı bir alan. Orası denize girmek ve gece halkın kullanımına sunmak açısından ço
k uygun. Ben bunu iki sene önce Belediye Meclisi’ne anlattım ve orada bir karar aldık ve Askeriye’ye bir yazı yazdık. Bir buçuk yıl boyunca bir sonuç alamadık. Geldiğimiz noktada bize binaları da almamızı öneriyorlar. Yine sabırla bekledik ve iki yıla yakın bir süre oldu. Bahsettiğimiz Necippaşa Camii’nden Nara Burnu 4 kilometre. Güvenlik sorunu dendi ama üst kısımda yüzlerce ev var. Yasal olarak ne yapabiliriz sorusunu sordum mecliste. Başkanımız, Milli Savunma Bakanlığı’na tüm yaşananları yazalım dedi ve oradan da bir sonuç olmazsa yargıya gidelim dedi. Artık, bir şey çıkar mı bilemiyorum. Burada vekillerimize çok şey düşüyor. Burası Çanakkale halkının eskiden kullandığı bir alan ve yine kullanmak istediği bir alan. Dediğimiz alanda insanlarımız denize de girebilecek. Kentin turizm potansiyeline ciddi bir katkısı olacaktır, buradan Başbakanımıza seslenmek istiyorum. Kendisi Çanakkale’ye çok önem veriyor. Ayrıca Ak Parti’nin on yıllık iktidarında Çanakkale’ye ciddi yatırımlar oldu, buradan onlara da sesleniyoruz ve sivilleştirmeye yardımcı olmasını diyoruz" dedi.
Cem ÖZKAN