AKP'Lİ ÜSTÜN: ZORUNLU ASKERLİK KALKSIN
TARAF
http://tbmm.interpress.com/(S(igcbejqhu2qnrztqqyjc5p3a))/BasinAyrintiGoster.aspx?IDS=33001778&
AKP’li Üstün: Zorunlu askerlik kalksın
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı AKP Milletvekili Ayhan Sefer Üstün “Zorunlu askerlik kademe kademe kalkmalı. Profesyonel askerliğe geçilmeli” diye konuştu
TBMM İnsan Haklarını inceleme komisyonu başkanı AKP milletvekili Ayhan Sefer Üstün, zorunlu askerliğin kademe kademe kaldırılması gerektiğini söyledi. Asker Hakları Platformu’nun 2014 yılı “Zorunlu askerlik sırasında yaşanan hak ihlalleri” isimli raporunun sunumunda konuşan Üstün zorunlu askerliğe ilşkin önemli açıklamalarda bulundu. Profesyonel askerliğe geçilmesi gerektiğini belirten Üstün şunları söyledi: “Bence profesyonel askerliğe geçmek zor olmamalı. Ben bu konuda düşünürken aklıma öğretmenler geliyor. Türkiye’de yaklaşık 800 bin öğretmen var. 800 bin öğretmenin maaşı ödeniyorsa, bir o kadar profesyonel askerin de maaşı ödenebilir diye düşünüyorum. Zorunlu askerlik kademe kademe kalkmalı.” Askerde yaşanan hak ihlallerinin üzerinin örtülmesinde Askerî yargının büyük rolü olduğunu anlatan Üstün “Askerî yargı kaldırılmalı. Anayasa komisyonunda bunun kaldırılması konusunda anlaşmaya varılmıştı ama o çalışma yarım kaldı. Bu konuda ilerleyen yıllarda gelişmeler olacak diye ümit ediyorum” diye konuştu.
12 ASKERDEN BİRİ İNTİHARI DÜŞÜNÜYOR
Asker Hakları Platformu’nun 2014 yılı raporunda ise www.askerhaklari.com sitesine yapılan başvurular ele alındı. 653 zorunlu askerin başvurusunun ele alındığı rapora göre asker intiharları sivillerden 2,5 kat fazla. Siteye başvuru gönderen her 12 askerden biri ise intihar etmeyi düşünüyor. En çok şikâyetin yapıldığı yerler ise Ankara, İstanbul, İzmir, Kıbrıs ve Erzurum olarak gerçekleşiyor. Raporda, TSK bünyesinde yaşanan insan hakları ihlâlleriyle ilgili etkili bir yargılama yapılmadığı da ifade edildi. Şikâyetlerin neredeyse tamamında asker ailelerinin “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı ile karşılaştığı, intihar vakalarında ise rutin olarak Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin itirazları reddettiği vurgulandı.
ÇOCUKLARININ NAAŞINI BİLE GÖREMİYORLAR
Asker Hakları Platformu Gönüllüsü Kerem Çiftçioğlu ise şüpheli asker ölümlerinin etkin bir şekilde soruşturulmadığını belirterek “Ailelerin anlatımlarına göre soruşturma süreçleri oldu bittiye getirilerek tatmin edicilikten uzak bir şekilde yürütülüyor. Otopsi yapılmadığından, çocuklarının naaşını görememekten yakınan çok sayıda şikâyet var” dedi. Raporda “DİSKO” denilen disiplin koğuşu cezasının kaldırılması ise “büyük reform” olarak değerlendirildi. DİSKO, firar, emre itaatsizlik, nöbet talimatlarına uymamak suçlarını işleyen askerlere yönelik 21 güne kadar verilen oda hapsine deniliyordu.
SÜMEYRA TANSEL