AF DEĞİL HAK YASASI İSTİYORUZ
YENİ AKİT
http://tbmm.interpress.com/(S(p5h2sy1pyle34ly1ztk5cjxy))/BasinAyrintiGoster.aspx?IDS=35182434&
Af değil hak yasası istiyoruz
AK Parti Hükümeti’nin yaptığı yasa değişikliği ile haklarının bir bölümünü geri aldıklarını belirten YAŞ Mağdurları Derneği Başkanı Osman Doğruer, yasada bazı boşluklar olduğunu ve bu yüzden mağdurlar olarak haklarının tamamını alamadıklarını belirterek, “Haklarımızı tam alabilmek için bu af yasasının hak yasasına dönüşmesini istiyoruz” diye konuştu
Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) Mağdurları Derneği Başkanı Osman Doğruer, Akit’e konuştu. Osman Doğruer ile 28 Şubat döneminde TSK’dan ihraç edilen kişilerin durumunu, 2010 yılındaki referandumu, 6191 sayılı maddeyi ve yaşadıkları mağduriyetleri konuştuk…
Öncelikle Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) Mağdurları Derneği’nden bahseder misiniz?
– YAŞ Mağdurları Derneği, 28 Şubat döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri’nden sözde disiplinsizlik gerekçesiyle YAŞ kararı ile TSK’dan ihraç edilen Subay ve Astsubayların oluşturduğu bir dernektir. Bu dönemde ihraç edilen Subay ve Astsubaylar için YAŞ kararlarının özünde ise bu insanların dini vecibelerini yerine getirmeleri vardır.
2010 Anayasa değişikliği referandumundan sonra haklarınız iade edildi mi?
– Referandum sonucunda Anayasa’nın 125. maddesindeki, “idarenin esasları/yargı yolu”nda değişiklik yapıldı. YAŞ’taki ihraç kararlarına yargı denetimi kapalıydı, Anayasa değişikliği ile beraber yargı denetimi geldi. TSK ile ilişiği kesilenler için yasaya müracaat etme hakkı tanındı.
Dolayısıyla bu hak tanınınca YAŞ mağdurları olarak Askeri Yüksek İdari Mahkemesi’ne (AYİM) başvurduk. Fakat AYİM hadiseyi hukuk tekniği açısından inceledi ve bu kapsamda yasayı geçmişte yaşanan mağduriyetler üzerinden değil de, yasanın kabul edildiği tarihten sonra yaşanacak olan mağduriyetler için kullanılması yolunu tercih etti. Bundan dolayı mahkemeye yaptığımız başvurularımız hep “ret” olarak geri döndü.
Bundan sonra ne oldu?
– Mahkemeden “ret” cevabı gelince AK Parti Hükümeti bu konuyu, kanun yoluyla izole etmenin yoluna gitti. Bu noktada 22 Mart 2011 tarihinde 6191 Sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu’na geçici bir madde ekleyerek mağduriyetlerin azımsanmayacak bir kısmını telafi etti. Emekliliği gelen YAŞ mağdurlarına TSK’dan emekli olmuş gibi işlem yapıldı. Emekli olamayanlar için devlet memurluğu hakkı tanındı. Bu telafiden dolayı AK Parti Hükümeti’ne şükranlarımızı sunarız. Ancak, bu kanun gerek Anayasa değişikliği sonrasında ortaya çıkan yeni fiili durumu da tanımlayamadığı gibi, haklarımızın tamamını adilane de vermemiştir.
Bu kanundaki eksiklikler nelerdir?
– Bu noktada dernek olarak belirlediğimiz 6 eksik var. Öncelikle şunun bilinmesini istiyoruz ki; biz haksız şekilde TSK’dan atıldık. Bunun için biz suçlu değiliz ki, affedilelim. Eğer yargılanma hakkımız verilebilseydi bütün haklarımızı alabilirdik. Dolayısıyla bu af yasasının hak yasasına dönüşmesini istiyoruz. Hükümetin çıkardığı af yasasının yenilenip, tazelenip, eksikliklerinin giderilerek kâmil manada bir hak yasasına dönüşmesini bekliyoruz.
Kanundaki birtakım eksikliklere gelirsek, devlette devamlılık mantığından hareketle hükümetin bizden diplomatik bir dille özür dilemesini istiyoruz.
GERİYE DÖNÜK MADDİ HAKLAR İADE EDİLMELİ
Evet…
– İkinci olarak ise mağdur olan herkesin geriye dönük bütün maddi haklarının iade edilmesi gerekiyor. Şahsımdan örnek verirsem, 1997 yılında astsubayken, hiçbir hukuki gerekçe, bilgi, belge, tutanak ve mahkeme kararı olmadan haksız şekilde TSK’dan ihraç edildim. İhraç edildiğim tarih ile yasanın çıktığı tarih arasındaki 14 yıl açıkta kaldım. 14 yıllık emeğim bir anda yok sayıldı. Eğer yargılama hakkı atıldığımız dönemde veya Anayasa değişikliğinden sonra verilebilseydi, TSK’ya geri dönebilirdik ve geri döndüğümüzde de herhangi bir hak kaybına uğramazdık. Yargılanamadığımızdan dolayı alamadığımız emeklerimizin de iade edilmesini istiyoruz.
OYAK ÜYELİĞİNDEN FAYDALANMAK HAKKIMIZ
Üçüncü eksiklik nedir?
– TSK mensubu olan herkes doğal olarak TSK mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonu olan OYAK’ın üyesidir. Yani bu üyelik ihtiyari bir üyelik değildir. İsteyenin girip, istemeyenin giremediği bir üyelik değildir. TSK’ya adımını attığın anda OYAK üyesisindir. OYAK üyesi olunca da emekli olana kadar maaşından her ay belli bir miktar para kesilir. Emekli olunca da bu paraları ya toplu olarak alırsın, ya da OYAK emekli maaşı olarak alırsın. Mevcut yasadaki eksiklik nedeniyle YAŞ’tan ihraç edilen kişiler, bu haktan faydalanamıyor. OYAK primlerini geriye dönük günlük birimden yasal faizi ile ödersek, bu haktan faydalanacağımızı söylüyorlar. Bu çok ilginç… Çünkü 2011 yılında hesabımı incelettiğimde 152 bin TL ödersem bu haktan istifade edeceğim söylendi. Yasadaki bu eksikliğin düzeltilerek, bu haktan da faydalanmak istiyoruz.
ALBAYA, TEĞMEN KİMLİK KARTI VERİLİYOR
Son olarak dikkat çekmek istediğiniz yasadaki boşluk nedir?
– Askeri kimlik kartları ile ilgili bir sıkıntımız var. Bu sıkıntı tamamıyla psikolojik harp taktiğidir. Örneğin, iade-i itibardan sonra albay olan bir kişiye şu anda albay kimlik kartı verilmesi gerekirken, teğmen kimlik kartı verilebiliyor. TSK’dan ihraç edildiği zaman astsubayçavuş veya teğmen iken şimdi ise TSK’daki arkadaşları kıdemli başçavuş – Kıdemli albay olmuş YAŞ mağdurlarının yeni statüleri yok sayılıyor. Bu kimlik kartı şu andaki albay statüsü değil, TSK’dan ihraç edildiği astsubayçavuş veya teğmen statüsünde veriliyor. Bu çok yanlış bir şey…
Bu konudaki çalışmalarınızı devlet erkânına ulaştırdınız mı?
– 22 Mart 2011 tarihinde düzenlenen 6191 Sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu’ndaki bu eksiklerle ilgili 6 maddeli bir AF yasasından HAK yasasına taslak çalışması hazırladık. Bu çalışmayı iktidar ve muhalefet partilerinin grup başkanvekillerine ilettik. Ulaşabildiğimiz her makama ve herkese derdimizi anlatmaya çalışıyoruz; tâ ki adalet tecelli edene kadar.