Dolar 34,5103
Euro 36,1854
Altın 2.969,92
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 15°C
Cts 1°C
Paz 0°C
Pts 0°C

HAMZA DÜRGEN: “PROFESYONEL BİR KADROYA İHTİYAÇ VAR”

HAMZA DÜRGEN: “PROFESYONEL BİR KADROYA İHTİYAÇ VAR”
23/02/2017 4:00 PM
20.325
A+
A-
 
 
 

 

 

 

http://www.ticarihayat.com.tr/haber/Profesyonel-bir-kadroya-ihtiyac-var/3632

 

“Profesyonel bir kadroya ihtiyaç var”

Ticari Hayat gazetesi olarak Astsubayların sorunlarını, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Genel Başkan Adayı Hamza DÜRGEN ile görüştük.

 Görüntünün olası içeriği: 8 kişi   Görüntünün olası içeriği: 4 kişi

“Profesyonel bir kadroya ihtiyaç var”

Halil YATAR

 

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da emekli astsubay arkadaşlarla toplantı düzenlediklerini söyleyen DÜRGEN, “Arkadaşlarla, -Emekli astsubayların emeklilik hayatlarında yapacakları faaliyetlerle ilgili karar verme ve bu konularla ilgili danışmanlık neler olmalı, Sivil Toplum Kuruluşlarında etik değerler, özellikle sosyal medyayla ilgili yapılan çalışmalarda sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yansımaları, Sivil Toplum Kuruluşlarında aynı zamanda sosyal medyanın gücü ve bunun dışında genel olarak mevcut içinde bulunduğumuz durumla ilgili bir gündem değerlendirmesi- konu başlıkları adı altında toplantı yaptık. Toplantının asıl amacı, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği’nin güçlenmesi, dolayısıyla da emekli astsubay ve ailelerinin maddi ve manevi refaha kavuşturulmasıdır. Türkiye’deki emekli astsubayların dikkatini -farkındalık yaratarak- derneğimiz üzerine çekmek, üye olmalarını sağlamak ve her türlü sevincimizi, üzüntümüzü birlikte paylaşmaktır. En önemlisi ise, haklarımızı almak konusunda  birlik ve beraberlik içerisinde olarak, sorunlarımızı el birliği ile çözmek en büyük hedefimizdir. 

İleriye yönelik çalışmalarımızda; TEMAD Şubelerinin seçimi ve TEMAD Genel Merkez seçimi kararı alındıktan sonra, arkadaşlarla tekrar bir toplantı yapmak ve TEMAD yönetimine seçilmemiz halinde, yapacağımız projelerle ilgili değerli meslektaşlarımızı bilgilendirmek önceliğimiz olacaktır. Bu bağlamda projelerimiz tanıtılacaktır. Yine söylüyorum TEMAD’ı güçlendirmek, şubelerin sorunlarına çözüm üretmek, üyelerimizin gerek mesleki gerekse sosyal alanda karşılaştıkları sorunlarla ilgili mücadele vermek. Asıl amacımız budur.” ifadesini kullandı. 
Türkiye genelinde TEMAD şubelerinden ve sorunlarından bahseden DÜRGEN, “Şu an için 96 şubemiz Türkiye genelinde mevcut. Tabii her şehirde yok. Şanlıurfa’dan, Gaziantep’ten, Elâzığ’dan itibaren Malatya, Kayseri, Trabzon, Ordu, Sinop, Tekirdağ, Edirne yani hemen hemen Türkiye’nin her bölgesine dağılmış durumda, çoğunlukla da sahil bölgelerinde şubelerimizin sayısı yoğunlaşıyor. Ayrıca temsilciliklerimizde var. Şubelerimizin birçoğu kirada. Derneğimizin, aidat ödemelerindeki aksamalar neticesinde birçok şubemiz kira ödeyemez durumda. Buna çözüm üreteceğiz. Bazı şubelerimiz yine aynı ekonomik sorunlar nedeniyle kapanma noktasına gelmiş durumda. Bu tip şubelerimize destek çıkarak kapanmasına engel olacağız. Genelde meslektaşlarımızın şubelere üye olmama konusunda sorunları var. Bu konular üzerinde projeler üreteceğiz. Yani her meslektaşımızın bulunduğu yerde üye olmasını ve derneğimize katkı sağlamak amacıyla yapılması gereken konularla ilgili projeler üreteceğiz.” dedi. 

 

“Emekli olduktan sonra astsubayların maaşı %50 azalıyor” 
Emekli astsubayların sorunlarının başında, ekonomik sorunların geldiğini belirten DÜRGEN, “Emekli astsubayların en önemli sorunları ekonomik sorunlarıdır. Bunun ana nedenlerinden birisi kanun’un genç yaşta emekli etmesi, emekli olduktan sonra da maaşının %50 azalmasıdır. 
Astsubaylar genç yaşta 55 yaşında tam hayatın içerisinde, üstelik de giderlerinin en yüksek olduğu (çocuğunun okul, eğitim ve buna benzer masrafları) bir dönemde zorunlu emekli ediliyor. Türkiye’nin hiçbir kurumunda çalışanlar zorunlu olarak 55 yaşında emekli edilmiyor ama Silahlı Kuvvetler’de maalesef bu böyle. 657 sayılı personel kanununda memur isterse 65 yaşına kadar çalışabiliyor. Astsubayların emekli olduktan sonraki sürecinde maaşının da yüzde elli azalması ekonomik sıkıntıya neden oluyor. 
Silahlı Kuvvetler personeli, meslek hayatında tamamen toplumdan uzak ömrü hep tel örgülerin içerisinde veya arazide geçtiği için topluma adapte olması konusunda sorunlar yaşıyor. Yani istese de bir kahvede oturamıyor, neden? Çünkü yaşadığı olayları anlatabileceği, paylaşabileceği bir ortam yok. Evet belli yerlerde orduevleri var ama çoğu yerde yetersiz kalıyor. Böyle zamanlarda da sosyal alandaki yaşamlarını bizim derneklerimize ve lokallerimize gelerek idame ettiriyorlar. Yani şöyle söyleyeyim, ömrü dağda geçmiş ve eşine çocuğuna dahi anlatamayacağı anıları olan, zor şartlarda görev yapan veya denizin dibinde bir deniz altında küçücük bir alanda ömrünü geçiren bir meslektaşımız, dışarı çıktığı zaman bir sivil ortamda bazı anılarını kesinlikle kendi mesleğinden olmayan biriyle paylaşmaz, paylaşamaz. Dolayısıyla bu insanların dertleşip, gününü hoş sohbetle geçirebileceği meslektaşlarıyla ortak buluşma noktası olacak yerler lazım. Bu yerlerde işte derneklerimiz, şube ve lokallerimiz olacaktır” şeklinde konuştu. 

 

“Çalışmaları var fakat yeterli değil” 
Şu an ki TEMAD yönetiminin çalışmalarının çözüm noktasında yetersiz kaldığını ifade eden DÜRGEN, “Şu an k
i yönetimin de mutlaka çalışmaları var fakat yeterli değil. Geliştirilmesi lazım. Derneğimizin özellikle genel merkezimizin profesyonel bir kadroya ihtiyacı var ve derneğimizin tüzel kişiliğinin yanında kurumsallaşması için çalışmaların yapılması gerekiyor. Biz emekli astsubaylar, dün Silahlı Kuvvetler içerisindeydik ve Türkiye’nin varlığının teminatı olarak Silahlı Kuvvetlerin esas ana gücünü oluşturmaktaydık. Bugün ise, görevimizi tamamladıktan sonra emeklilik hayatımızı sürdürüyoruz. Yine aynı şekilde Türk Silahlı Kuvvetlerinin, halka açılan birer pencereleriyiz. Halk bizleri orada görür bizlerin yaşantısını oralarda görerek değer biçer. 
Biliyorsunuz bir ülkenin silahlı gücü zayıfsa o ülkede sorunlar hat safhadadır, ülke düşmanın elinde yani bağımsızlığı yok denebilecek seviyededir. Ama güçlü ordusu olan bir ülke her zaman bağımsızlığını da, vatandaşını da güvenli bir şekilde korur. Onun için Türk Silahlı Kuvvetleri kurulduğu günden bu güne kadar gücünü hiç kaybetmemiş, gücüne güç katmıştır. Bu bağlamda da, Silahlı Kuvvetlerin bugün profesyonel kadrosunun 3’te 2’sini oluşturan kesim astsubaylardır. Onun için astsubayları Silahlı Kuvvetlerin omurgası diyebiliriz. Emekli astsubayların bu yüzden emeklilik hayatında rehabilite olacakları yer Emekli Astsubaylar Derneği’nin şubeleri ve buna benzer tesislerdir. Onun için buraları güçlendirmek zorundayız.” dedi.

 

“Güçlü bir ilişki kurulması gerekiyor” 
Kendi ekibinin seçimi kazanması durumunda öncelikli olarak, özlük hakları ve ekonomik sorunların çözülmesi için projeler üreteceğini söyleyen DÜRGEN, ayrıca şubelerin yaşadığı sorunların tüketim üzerine kurulmasından kaynaklandığını ve bunun üretime geçilerek çözüleceğini belirtti. DÜRGEN, “Öncelikli olarak, emeklilerimizin özlük haklarıyla ilgili çalışmalar yapacağız. Ekonomik sorunlarına ve mağduriyetlerine yönelik olarak da çalışmalar yürüteceğiz. Emekli astsubayların şu anda alması gereken tazminatlar var. Bizimle beraber aynı işi yapan askeri personellerin aldığı tazminatlar bize verilmemekte. Özellikle, bu tazminat ve ekonomik sorunlarla ilgili hükümetle yapacağımız çalışmalar, öncelikli çalışmalarımız olacak. Onun dışında, şubelerimizin sorunlarına yöneleceğiz. Şubelerimizin geliri olarak aidatlar var. Yani şubelerimizde tüketim üzerine kurulmuş bir düzen var bunu üretim olacak şekilde geliştirecek faaliyet ve projelerimizde olacak. 
Her yönetimin mutlaka çalışmaları vardır. Şuan ki yönetiminde var. Burada tabi hükümetle güçlü bir ilişki kurulması gerekiyor. Özellikle Türkiye’de askeri personelin özlük haklarını Genelkurmay Başkanlığı düzenlemektedir. Onun için, Genelkurmay Başkanlığı ile derdimizi sorunumuzu konuşup ortak bir çözüm üretmek için, doğru iletişim ve güçlü bir ilişki gerekiyor. Şuan ki yönetiminde birçok çalışması var. Kamuoyuyla paylaşıyorlar ama çözüm noktasına yaklaşmış değil. Yani yeterli değil. Bizler bu konulara biraz daha fazla zaman ayırarak, planlı programlı bir şekilde özlük haklarıyla ilgili daha detaylı çalışacağız. ” ifadelerine yer verdi. 

 

“Asıl konu subayın çok alması, astsubayın az alması değil” 
Subay astsubay arasındaki özlük farkının olduğuna değinen DÜRGEN, “Subay astsubay arasındaki özlük farkı elbette var, özellikle tazminat konusunda. Subaylara verilen birçok tazminat astsubaylara verilmemekte. Bu da demek oluyor ki, subaylar emeklilik hayatlarında, çalışırken ki maaşlarının %80’nini %90’nını almakta, emekli astsubaylarda ise bu oran %50’lere düşmektedir. 
Dolayısıyla arada büyük fark var. Ama burada ki asıl konu subayın çok alması astsubayın az alması şeklinde değil, astsubaylara verilmeyen özlük haklarının verilmesidir” dedi. Son olarak, “Özellikle sizin yayın organı olarak bu konuları kamuoyuna taşımış olmanız beni çok sevindirdi, ayrıca teşekkür ederim.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.