Dolar 34,4783
Euro 36,2711
Altın 2.957,56
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 2°C
Paz 2°C
Pts 2°C

İSTİFA EDECEK TSK PERSONELİNİN SORULARI VE CEVAPLAR

İSTİFA EDECEK TSK PERSONELİNİN SORULARI VE CEVAPLAR
15/07/2014 3:58 PM
20.705
A+
A-

http://www.memurlar.net/haber/476415/

İstifa edecek TSK Personelinin soruları ve cevaplar

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan ve zorunlu hizmet süresini tamamladıktan sonra istifa edecek bir personelin soruları ve memurlar.net editörünün verdiği cevaplar…

İstifa edecek TSK Personelinin soruları ve cevaplar

SORU: Ben 30.08.1998 tarihinde harp okulu girişi ve memuriyet başlangıcı olan bir TSK personeliyim. Yükümlülüğümü tamamlamış olduğumdan 24 Eylül 2014 tarihinden itibaren TSK ile ilişiğimi istifa yolu ile kesiyorum.
Doğum tarihim 1.4.1980..
30.08.2002 tarihinden bu yana orduda görev yaptım. 12 yıl fiili hizmetime karşılık 3 yıl fiili hizmet zammım bulunmaktadır. Emekliliğe esas yaşım 57 ve fiili hizmet süresi 25 yıl gözükmektedir. Ancak prim olarak 5900 gün yeterli olduğunu görüyorum.

CEVAP: Türk Silahlı Kuvvetlerinden istifa den Subayın Sosyal Güvenliği nasıl sağlanır? Sorunuz özelinde bu konuları açıklamaktayız.

Muvazzaf askeri personelin emeklilik işlemleri, diğer devlet memurlarında olduğu gibi 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa göre yapılmaktadır. Askeri personelin fiili hizmet süresi zammı, diğer söylemle yıpranma payları erken emeklilik şartlarını kazanmalarını sağlamaktadır.

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu şartlarına göre erkek memurların 25 hizmet yılını ve 5434 sayılı Kanunun geçici madde 205 de yer alan tabi oldukları yaşlarının tamamlamaları gerekecektir. Yıpranma süreleri 25 yılı tamamlamakta kullanılmaktadır. Geçici madde 205 e göre hesaplamalar, 8.9.1999 tarihinden önce sigortalı, devlet memurluğu hizmet süresi bulunanlar içindir. Bu tarihten önce hizmet süresi bulunmayanlar 25 hizmet yılı ve 60 yaş şartının tamamlamaları gerekmektedir.

TSK.dan ayrılanlar veya Devlet memurluğundan ayrılanlar SSK.lı veya Bağ-Kurlu olarak çalıştıklarında, bu kez hizmetlerin bütünleştirilmesini sağlayan 2829 sayılı Kanun hükümlerine gore işlem görürler. 2829 sayılı Kanuna göre Devlet memurluğu, SSK.lı veya Bağ-Kurlu hizmetleri gibi farklı statülerde hizmetleri bulunanların emekli aylığı hangi Kanuna göre yapılacağının tespitinde, son 7 yıllık süre içerisinde hangi statüde geçen hizmet süresi fazla ise o statüye göre aylık bağlanmaktadır.

Toplam hizmet süreleri (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) üzerinden;

-Son yedi yıllık hizmetleri içerisinde hizmet süresi fazla olan kurum (SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı gibi)

-Son yedi yıllık hizmetleri içerisinde SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı hizmetlerinin eşit olması halinde ise son defa tabi olunan Kurum,

Mevzuatına ilişkin hükümler uygulanmaktadır. (506 Sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun veya 5434 sayılı Kanun gibi)

ÖRNEK ; 02,05,1982 – 07,12,2003 tarihleri arasında21 yılSSK.lı hizmeti olan bir kişi, 12,03,2004 tarihinde devlet memuriyetine girmiş, 13,03,2009 tarihine kadar 5 yıl çalıştıktan sonra emekli olmuştur. Bu kişi hakkında son yedi yıllık hizmet süresine baktığımızda (13,03,2009 tarihinden geriye doğru 13,09,2002 tarihine kadarki süre içerisinde Devlet memurluğunda geçen süresi 3 yıl 6 ayın üzerindedir. Bu kişi hakkında 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa göre emekli aylığı bağlanacaktır.

ÖRNEK ; Aynı şekilde21 yıl devlet memurluğu hizmeti olan bir kişi, daha sonra sigortalı çalışmaya başlar ve sigortalı olarak 3 yıl 6 aydan fazla çalışması halinde bu kişi hakkında 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu değil 506 sayılı SSK. nu uygulanacaktır.

TSK.dan ayrıldıktan sonraki SSK.lı sürelerin Devlet memurluğu hizmetleriyle birleşmesi için yeniden Devlet memurluğuna başlanılması gerekir, yoksa birleşilmez.

Harp Okulunda geçen süre için fiili hizmet süresi zammı ayrıca hesaplanmaz değerlendirmesini yapmaktayız.

TSK. Personeline Fiili Hizmet Süresi Zammı görev unvanına verilmektedir. Bu görevler bittikten sonra fiili hizmet süresi zammı da bitirilmektedir.

Bu açıklamalar bağlamında sorularınıza karşılık değerlendirmelerim şu şekildedir:

Soru-1 Halihazırda istifa ettiğim gün itibariyle (24.09.2014) fiili hizmet zammımdan emekliliğe esas süre açısından sosyal güvenlik sistemine/ssk’ya bundan sonra girmezsem faydalanabilecek miyim? Bu durumda fiili hizmet sürem 19 yıl 1 ay olur mu?

Cevap-1 Harp okulunu tamamlayıp subay olarak başladığınız tarihten, istifa ettiğiniz tarihe kadar fiili hizmet süresi zammının sizin hizmetlerinize eklenmiş bir sure olarak değerlendirdiğimizden, bu sure sizin hizmet süreniz olacaktır. İstifa ettikten sonra sosyal güvenlik sistemine girmezseniz dahi 30/08/2002 tarihinden istifa tarihinize kadar hakedinimiz olan fiili hizmet süresi zammından yararlanmanız gerektiğini söyleyebiliriz. İstifa ettikten sonar sosyal güvenlik sistemine dahil olsanız da olmazsanız da fiili hizmet süresi zammından yararlanamayacağınızı, ancak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 40 hükmünde belirlemesi yapılan işlerde sigortalı veya memur olarak çalışmanız olursa o zaman fiili hizmet süresi zammından yararlanabileceğinizi söyleyebiliriz.

Soru -2 24 Eylül 2014 tarihi itibariyle fiili olarak 5784 gün primim emekli sandığına yatmış olacak. Fiili hizmet zammı sürelerim bu prime eklenir mi? Bu duruma benim prim gün sayım 6870 gün olur mu?

Cevap-2 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hizmetleri aybaşı, aybaşı sonu olarak hesaplamayı gerektiriyor. Bu konularda açıklamalarımızı sitemizde belirtmiş durumdayız. Fiili hizmet süresi zamları, fiili hizmet süresi zamlarına eklenen sure olduğundan hizmet süreniz, yani prim süreleriniz yükselir.

Soru – 3 Eğer prim gün sayım 6870 olursa ve bu süre 5900 günden fazla olduğuna göre 57 yaş – 3yıl+1 ay olduğumda (54 yaşımdayken) emeklilik talebinde bulunabilir miyim?

Cevap – 3 TSK.dan ayrıldıktan sonra hiç bir surette çalışmazsanız, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa gore fiili hizmet süresi zammınızı yaştan indirilse bile emekli olamayacağınızı değerlendirmekteyiz. Emekli Sandığı Kanunu emekli hakedinimini fiili hizmet süresi zammı dahil 15 yıl hizmet + 61 yaş veya fiili hizmet süresi zammı dahil 25 yıl hizmet + 5434 sayılı Kanun Geçici Madde 205 hükmündeki yaş grubunu tamamlamayla sağlamaktadır.

TSK.dan istifa edip sigortalı olarak çalışırsanız, emeklilik hakedinimiz 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu Geçici Madde 81 hükmüne gore değerlendirilmesi gerektiğini de ayrıca belirtmek istiyoruz.

Soru -4 Eğer 54 yaşımdayken emeklilik talebinde bulunamamayacaksam, bunu sağlayabilmek için ve 25 yılı doldurmam için geri kalan 5 yıl 11 aylık süreyi sosyal güvenlik kurumu/ssk bünyesinde tamamlarsam hala fiili hizmet zammım hizmet birleştirmesi işleminde dikkate alınır mı?

Cevap-4 Fiili hizmet süresi zammı fiili hizmet olmaktadır. Bu durumda hizmet birleştirmesi işleminde dikkate alınması gerektiğini değerlendiriyoruz.

Soru-5 Prim gün sayım yeterli olmasına rağmen 25 fiili hizmet süremi doldurmadığım için eksik kalan süreyi tamamlamak için bundan sonra sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak 5 yıl 11 ay mı yoksa 8 yıl 11 ay 6 gün mü çalışmam gerekir?

Cevap – 5 TSK.dan ayrılıp SSK.lı olarak 3 yıl 6 ay ve daha fazla çalışıldığında, 506 sayılı Kanunun geçici madde 81 hükmü devreye gireceğinden, bu maddedeki koşulları tamamlamanız gerektiğini söyleyebiliriz. Bu maddede, sigortalılık başlangıcına gore emekli yaş ve değişik hizmetlerin doldurulması halinde emekli olunabileceği açıklanmaktadır.

TSK.dan ayrılıp yine memur olarak görev yaparsanız, bu durumda yeni çalışmanızda fiili hizmet süresi zammınız olmaz ise TSK.daki hizmetlerinize gore değerlendirmenizi bugün için görev yaptığınız kurumunuzdan öğrenmenizi tavsiye edebiliriz.

Soru – 6 8 yıl 11 ay 6 gün sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmam gerekiyorsa emekli/yaşlılık aylığı alabileceğim yaşım 57 mi olur yoksa 54 mü?

Cevap-6Devlet memuru olarak çalışırsanız 5434 sayılı Kanun Gecici Madde 205 hükmü uygulanması gerekir. Bu hüküm icabıyla da fiili hizmet süresi zammı kazanımınızın tamamı yaş koşulundan iniirilir.

SSK.lı olarak çalışılması halinde ise 5510 sayılı Kanun Madde 40 hükmü icabı, fiili hizmet süresi zammının 3 yılı geçmemek üzere yarısının yaş koşulundan indirilmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Soru -7 Eksik kalan hizmet süremi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmaksızın emekli sandığına gönüllü prim yapar isem kaç yıl daha prim ödemeliyim?

Cevap-7 Emekli sandığına gönüllü prim, isteğe bağlı iştirakçilik açısından primlerinizi mevcut olan fiili hizmet süresi zammı ve fiili hizmetiniz ile birlikte 25 yılınızı tamamlayacağınız tarihe kadar veya istediğiniz sure kadar ödeyebileceğinizi değerlendirmekteyiz. İster 25 yıla kadar isterseniz fiilihizmet sürenizin tamamı indirilmek suretiyle belirlenecek olan emeklilik yaş grubunuza kadar ödeyebileceğinizi belirtebiliriz.

Soru -8 24 Eylül 2014 tarihi itibariyle 4. derece 2. kademede bulunacağım. Emekli sandığına gönüllü prim ödemeleri ödediğim bu derece kademeyi nasıl yükseltecektir. Her üç yılda bir derece alır mıyım meslekte olduğu gibi? Bu derece kademe ilerlemesi emekli aylığı hesabında dikkate alınır mı? Gönüllü ödeme yaptığım yıllar emekli aylığıma katkı yapar mı?

Cevap – 8 Gönüllü ödenen primler derece kademeyi yükseltir, ek göstergeyi yükseltmez, ikramiye ödemelerinde dikkate alınmaz. Bu konulardaki değerlendirmelerimizi sitemizde yapmış bulunmaktayız.

Soru-9 Emekli sandığına gönüllü prim yatirarak emekli olacağım tarihteki emekli aylığım ile sosyal güvenlik kurumuna bağlı çalışarak hizmet birleştirmesi sonucu emekli olduğum tarihteki emekli aylığı hesaplarında büyük farklılıklar olacak mı?

Cevap-9 SSK.lı ve Memur aylık hesaplamaları farklı olduğundan, aylık tutarlarında da farklılıkların olabileceğini değerlendirmekteyiz.

Soru-10 Sadece 116 prim günüm eksik olduğu dikkate alınırsa hizmet birleştirmesi sonucu çalışacağım bir sosyal güvenlik kurumu bağlısı işyerinde 25 – 16 yıl =9 yıl çalışıp sadece 116 gün prim ödersem emekli aylığım bu 9 yılın tamamında prim ödediğim durumdan çok farklı olur mu? Örneğin arada 2000TL gibi bir fark olur mu?

Cevap-10 Büyük bir fark olacağını tahmin etmemekteyiz. Ancak tamamında prim ödemeyle arada prim ödemenin de aylık tutarında etkisinin olabileceğini söyleyebiliriz.

Bu bağlamda, sorularınızın karşılığı değerlendirmelerimizin büyük bir çoğunluğunu sitemizde bulabileceğinizi söyleyebiliriz. Bazı değerlendirmelerimiz için tıklayınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.