Dolar 34,4888
Euro 36,2725
Altın 2.958,62
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 2°C
Paz 2°C
Pts 2°C

YENİ TEZKERE TARTIŞMASI

YENİ TEZKERE TARTIŞMASI
28/08/2013 1:54 PM
20.307
A+
A-

http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=31744383&

Hükümet Suriye için geçen sene alınan yetkinin geçerli olduğunu savunuyor, muhalefet karşı çıkıyor

‘Yeni tezkere’ tartışması

AYŞE SAYIN

ANKARA – Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Suriye’ye yönelik olası uluslararası müdahaleye Türkiye’nin de katkı vereceğini açıklamasının ardından, “yeni tezkere” tartışması başladı. Muhalefet partileri, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye müdahale kararı alması durumunda, TSK unsurlarının Suriye’ye gönderilmesi için Meclis’ten “yeni bir tezkere” çıkarılması gerektiğine dikkat çekerken yeni bir “1 Mart” sürprizi olmaması için hükümet Suriye konusunda geçen yıl 4 Ekim’de TBMM’den aldığı yabancı ülkelere asker gönderme yetkinin süresini uzatma seçeneğini gündeminde tutuyor.
Türkiye’ye ait askeri bir uçağın düşürülmesi ve Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine Suriye tarafından yapılan saldırıda 5 yurttaşın yaşamını yitirmesinin ardından hükümet, 4 Ekim 2012’de Meclis’ten Suriye konusunda “yabancı ülkelere asker gönderme” yetkisi aldı.
Söz konusu hükümet tezkeresinin süresi 4 Ekim 2013’te sona ereceği için hükümetin Suriye’ye uluslararası bir koalisyon gücünün müdahale kararı alması durumunda yeni bir tezkere mi çıkaracağı, yoksa mevcut tezkerenin süresini mi uzatma yoluna gideceği tartışma konusu oldu. TBMM’de geçen yıl kabul edilen tezkere, Suriye tarafından yürütülen askeri harekâtlar kapsamında Türkiye topraklarına da saldırgan eylemler yöneldiği ve uyarılara karşın eylemlerin devam ettiğine dikkat çekilerek alınmıştı.

1 Mart kaygısı
Hükümet; zamanı, kapsamı, miktarı hükümet tarafından belirlenmek üzere anayasanın 92. maddesi uyarınca TSK unsurlarının yabancı ülke topraklarına gönderilmesi konusunda yetki almıştı.
Hükümet geçen yıl Meclis’te kabul edilen Suriye tezkeresinin süresini uzatma seçeneğini de gündeminde tutuyor. Başbakan Yardımcısı
Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ellerinde “güçlü bir tezkere” bulunduğunu ancak gerekirse “yeni tezkere gönderebileceklerini” belirtirken kulislerde AKP’nin “Yeni 1 Mart tezkeresi hüsranı”nı önlemek için mevcut tezkerede süre uzatımı yoluna gidebileceği konuşuluyor. AKP’nin, Suriye’yle “savaş” anlamına gelecek bir tezkereyi Meclis’ten geçirmekte zorlanacağına da dikkat çekiliyor. Ancak Meclis’ten geçen yıl geçirilen tezkerenin, “Türkiye’ye yönelik olası saldırılara karşı önlem alma” konusunda hükümete yetki verdiği için süre uzatımı yönteminin daha kolay olacağı vurgulanıyor.  

‘HÜKÜMET YÜCE DİVANLIK OLUR’
CHP ve MHP Suriye’ye uluslararası gücün müdahalesi için BM kararının ve TBMM’ye yeni bir tezkere getirilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekiyor. CHP’nin diplomat kökenli milletvekillerinden Osman Korutürk, hükümetin elindeki yetkinin içeriğinin tamamen farklı olduğunu belirterek uluslararası gücün müdahalesi için yeni tezkere gerektiğini söyledi. “Aksi takdirde hükümet Yüce Divanlık olur” diyen Korutürk, anayasanın 92. maddesi gereğince Suriye’ye olası müdahalenin “meşruiyet” kazanmasının koşulunun BM Güvenlik Konseyi kararı olduğunu ifade etti. Hükümet kanadında dile getirilen BM kararı aranmaksızın “gönüllüler koalisyonu” arayışının yanlış olduğunu belirten Korutürk, Türkiye’nin Suriye’yle komşu olduğuna dikkat çekerek “Harekât Suriye’yle sınırlı kalmayacak, bölgede büyük etkiler yaratacak ve yarattığı sıkıntılar artarak ülkemizin üzerine gelecektir. O nedenle Türkiye uluslararası koalisyona girmeyi çok iyi tartışmalı, düşünerek karar verilmeli” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ise Suriye’ye müdahale konusunda hükümeti uyarırken “yeni tezkere” zorunluluğuna da dikkat çekti. Loğoğlu, BM denetçilerinin kimyasal silah kullanım raporu sonuçlanmadan ve BM Güvenlik Konseyi’nce bir karar alınmadan, Suriye’ye yapılacak askeri müdahalelenin BM Yasası ve uluslararası hukuka aykırı olacağını vurguladı. Hükümet sözcülerinin, “Türkiye bir istekliler koalisyonunun içinde yer alır” sözleriyle anayasayı ihlal ettiklerini belirten Loğoğlu, AKP’ye “1 Mart tezkeresi deneyimini unutma” çağrısı yaptı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.