Dolar 34,4457
Euro 36,1526
Altın 2.958,87
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 2°C

PİYADENİN KOMUTA KADEMESİNİN ASIRLIK YUVASI

PİYADENİN KOMUTA KADEMESİNİN ASIRLIK YUVASI
07/05/2014 3:05 PM
20.255
A+
A-

http://www.milliyet.com.tr/piyadenin-komuta-kademesinin/gundem/detay/1878841/default.htm

Piyadenin komuta kademesinin asırlık yuvası

Türkiye’nin tek piyade okulu olan, 1909’da kurulan ve 1961’den beri Tuzla’daki yerleşkesinde bulunan okulda subay, astsubay, uzman erbaş, er, erbaş ve misafir askeri personel, zorlu eğitimden geçerek görev yapacakları birliklere gönderiliyor

Piyadenin komuta kademesinin asırlık yuvası

Piyade Okulu’nda her yıl 10 bine yakın subay, astsubay ve diğer askeri  personele, taktik tekerlekli zırhlı araç, zırhlı muharebe aracı eğitimlerinin  yanı sıra muharebe, istihkam, savaş ve temel beden, meskun mahal, nişancılık ve  atış, termal ve keşif, savunma, taarruz ve muharebe simülasyon eğitimleri  veriliyor.

Okulda subaylar 41, astsubaylar 28, uzman erbaşlar 13 ve erbaşlar ise  8 hafta eğitimden geçiyor. Zırhlı muharebe araçlarında ise subay ve astsubaylar  2, uzman erbaş ve erler de 5 hafta süreyle eğitim görüyor.
Havelsan tarafından üretimi yapılan simulatörlerde ise subay ve  astsubaylar 3, erbaş ve erler 4 haftalık sıkı bir eğitim alıyor. Simulatörlerde  askerlere kule ve sürücü eğitimi veriliyor. Askeri personele verilen eğitimde teknolojik imkanlardan da  faydalanılıyor. Havan derslerinde öğrencilere 3 boyutlu simülasyonla atış  öğretiliyor.

Gerçek mermilerle atış eğitimi
Okulda subay, astsubay, uzman erbaş, er ve erbaşa RPG-7 roketatarda  gerçek mermiyle atışın yanı sıra G-3 piyade tüfeğiyle 200 metre, PKM Bixi  makineli tüfeğiyle eğitim atışları yaptırılıyor. Ayrıca Manga muharebe atışlarıyla kursiyerlere, savaş ortamında  hareket tarzı ve bir hedefin ele geçirilmesi eğitimleri veriliyor.
Kuruluş yılı 1909 olan ve 1961’den beri Tuzla’daki yerleşkesinde  bulunan okuldaki askerlere, meskun mahal eğitimi verilerek, sadece sahrada değil  meskun mahallerde de savaş teknikleri öğretiliyor. 

Öğrencilerin gururu
Eğitim gören kursiyerler, verilen eğitimden duydukları memnuniyeti ve  yaşadıkları gururu dile getirerek, elde ettikleri kazanımları AA muhabirine  değerlendirdi.
Piyade Astsubay Çavuş Şener Yıldız, okuldaki en önemli kazanımının  yeni bir aile ve ölene kadar süreceğine inandığı dostluklar kurması olduğunu  söyledi.
Henüz mesleğinin başında olduğunu belirten Yıldız, "Biz astsubay  çavuşların ‘silah arkadaşlığı’ olarak tanımladığı bu dostluğu elde ettiğim bir  kazanım olarak görmekteyim. Ayrıca ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ile  aynı piyade sınıfına mensup olmaktan da gurur duyuyorum" dedi.

Piyade Asteğmen Adayı Halil Tuna Köylü de vatani görevini en iyi  şekilde yapmaya gelen bir asker olduğunu belirterek, "Burada kendimi tanımayı  öğrendim. Ruhumun derinliklerinde gizlediğim azmi ve iradeyi keşfettim. Bana  kahraman olmanın yollarını ve damarlarımdaki asil kanın ne demek olduğunu,  aldığım eğitimler ve silah arkadaşlarımla aramızdaki dostluklar öğretti. Ben de  bu kazanımlarla görev yapacağım yerde mahiyetimdeki mehmetçiklere en iyi komutan  olacağıma inanıyorum" diye konuştu.

Piyade Uzman Onbaşı Fatih Bulut ise burada aldıkları eğitimin  kursiyerlere öncelikle cesaret ve öz güven verdiğini vurgulayarak, "Aynı zamanda  mesleğimizde karşılaşacağımız zorlukları ve engelleri nasıl aşabileceğimizi bize  gösteriyor. Ayrıca irademizin ne kadar güçlü olduğunu ve insan iradesiyle neler  başarabileceğimizi bize göstermektedir" dedi.

8 ülkeden 60 misafir askeri personele eğitim veriliyor
 Piyade Okulu’nda sadece Türk askerleri eğitim görmüyor. Okulda SomaliAfganistan, Kırgızistan, Moğolistan, Türkmenistan, KKTC, Azerbaycan ve  Gürcistan‘dan gelen askerlere de eğitim veriliyor.

Yabancı askerlerden Afganistanlı Piyade Üstçavuş Jan Agha Nezamy, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, 4 senedir Türkiye’de olduğunu belirterek, piyade  okulunda aldığı eğitimden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Son teknoloji sistemleriyle muharebenin her anını yaşayarak eğitim  aldıklarını ifade eden Nezamy, "Binlerce yıllık köklü tarihi olan ve geçmişi  başarılarla dolu bir Orduda eğitim almak bir ayrıcalık. Aldığımız modern eğitimle  biz de Afganistan Silahlı Kuvvetleri’nin eğitilmesinde ve geleceğinin  şekillendirilmesinde önemli görevler alacağız" dedi. Somali’den gelen ve 8 aydır Piyade Okulu’nda eğitim gören Üsteğmen  Abdullah Hassan da 2 ay daha eğitim göreceğini kaydederek, kendisiyle birlikte  Somali’den gelen 32 kişinin şu anda eğitim almaya devam ettiğini anlattı.

Türk ordusunun dünyada bilinen bir ordu olduğunu dile getiren Hassan,  "Burada aldığımız eğitim faydalı ve gerçekçi. Kendi ülkemde burada aldığım eğitim  konularında eğitim vereceğim" diye konuştu.

Okul müzesinde 15. yüzyıldan kalma zırhlar sergileniyor
Piyade Okulu’nun ilgi çekici bir başka bölümü ise 6 Mayıs 2001’de  oluşturulan müze kısmı. Müzede, 15 ve 16. yüzyıllardan kalma zırh, kama ve  kılıçlar sergileniyor. Müzenin öne çıkan diğer eserleri arasında 17 ve 18. yüzyıllara ait  tüfek ve tabanc
aların yanı sıra piyade sınıfının gelişimini gösteren kıyafet ve  materyaller yer alıyor.

Mezun şehitler anısına fidan
Okulda, mezun olduktan sonra kıta görevinde şehit olan askeri personel  için fidan dikimi yapılması önemli bir ayrıntı olarak dikkati çekiyor. Dikilen fidanın yanına, mezun askeri personelin adının ve mezuniyet  tarihinin yazıldığı mermer bir plaka da konuluyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.