Dolar 34,5228
Euro 36,1589
Altın 2.973,78
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 2°C
Paz 2°C
Pts 2°C

ATATÜRK'LE İLGİLİ O YASAK KALKTI

ATATÜRK'LE İLGİLİ O YASAK KALKTI
28/09/2012 11:55 AM
20.669
A+
A-

ttp://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/780336-ataturkle-ilgili-o-yasak-kalkti

Atatürk’le ilgili o yasak kalktı

Sırları ortaya çıkacak…

Atatürk

Atatürk‘ün eşi olan Latife hanımın mektuplarının özel hayat dahilinde olmadığı ve yayınlanabilineceğine karar verildi 

Yargıtay, Latife Hanım’ın Atatürk’e yazdığı mektupların yayınlanmasının özel hayatın ihlali olmadığına hükmetti. Kararda, yasayla korunan Atatürk’ün hatırası kapsamında değerlendirmedi.
 
Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi, Gazete Habertürk Yazarı Murat Bardakçı’nın Atatürk’ün eşi Latife Uşaklıgil’e ait mektupları Gazete Habertürk’te yayınlamasının ardından ailenin başvurusunu değerlendirmeye aldı. Bu çerçevede kovuşturmaya yer yok kararlarına karşı Adalet Bakanlığı’nın “kanun yararına bozma” talebi reddedildi.

İŞTE İLK KEZ MURAT BARDAKÇI’NIN YAYIMLADIĞI MEKTUPLAR (1. BÖLÜM)

İŞTE İLK KEZ MURAT BARDAKÇI’NIN YAYIMLADIĞI MEKTUPLAR (2. BÖLÜM)

NE HAKARET NE DE GİZLİLİĞİ İHLAL VAR
 
Yargıtay, mektupların yayınlanması nedeniyle Latife Hanım’ın hatırasına hakaret oluşturabilecek ifadelerin bulunmadığını, sadece mektupların yayınlanmasının “hakaret” kapsamında değerlendirilemeyeceğini kaydetti. Haberleşmenin ve özel hayatın gizliliğinin ihlal iddiasını da değerlendiren Yargıtay, TCK’nın “Haberleşmenin gizliliğini ihlal” edilmesini düzenleyen 132. maddesi ile “özel hayatın gizliliğini ihlal” edilmesini düzenleyen 134. maddeleri yönünden de kararı inceledi. Şikayete tabi olan bu suçların ölen kişiler için düşünülemeyeceğini kaydeden Yargıtay, mektuplarda müştekilerin özel hayatlarına ilişkin bilgilerin yer almadığını, dolayısıyla haberleşmenin ve özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun da oluşmasını hükmetti.
 
ATATÜRK‘ÜN HATIRASI KAPSAMINDA DEĞİL
 
Yargıtay, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında “Eser mahiyetinde olmasa bile mektup, hatıra ve buna benzer yazıların” yayınlanamayacağı hükmü uyarınca yapılan itirazı da yerinde bulmadı. Yargıtay, aynı kanunun 85/1 maddesinde “meğer ki, yazanın ölümünden itibaren 10 yıl geçmiş bulunsun” ibaresi olduğunu hatırlattı. Yargıtay, bu hüküm nazara alındığında 1975 yılında ölen Latife Hanım’ın mektupların yayınlanmasında bir aykırılık olmadığını tespit etti.  Atatürk’e yazılan bu mektupların Atatürk’e ait eşyalara koruma sağlayan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu 23.maddesine de aykırı bulunmadı.
 
ADALET BAKANLIĞI İTİRAZ ETTİ
 
Latife Hanım’a ait mektuplar 2008’de yapılan bir müzayede ile satışa çıkarılmış ancak İstanbul Mali Suçlarla Mücadele ekipleri 9 sayfadan oluşan 7 mektubun asıllarına el koymuş ve bunları Genelkurmay Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’na göndermişti. Mektupların bir gazetede yayımlanması üzerine Latife Hanım’ın mirasçıları Bakırköy Başsavcılığı’na 4 başlıkta suç duyurusunda bulundu. Mirasçılar, “ölen kişinin hatırasına hakaret”, “haberleşme ve özel hayatın ihlali”, “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun ihlali” ile “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu”nun ihlal edildiğini iddia etti. Bakırköy Başsavcılığı başlattığı soruşturma sonrasında kovuşturmaya yer olmadığı kararı aldı. Bu karara Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde itiraz edildi. Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi de kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararı yerinde bularak itirazı reddetti. Ancak kesinleşen bu karara bu sefer Adalet Bakanlığı itiraz etti
. Bakanlık, kararı kanun yararına bozma talebiyle Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay da verilen kararın doğru olduğuna hükmetti.

MEKTUPLAR TARİHİN ARKA ODASI’NDA
Murat Bardakçı, Habertürk TV’deki Tarihin Arka Odası programında Latife Hanım’la ilgili mektupları ve belgeleri açıklayacak. Program, Cumartesi saat 23.15’te Habertürk TV’de.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.