Dolar 34,5361
Euro 36,1688
Altın 2.964,33
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 2°C

DEMİRÇALI, 55 BİN SİVİL ASKERİ PERSONEL TEKLİFİNİ MECLİS'E TAŞIDI

DEMİRÇALI, 55 BİN SİVİL ASKERİ PERSONEL TEKLİFİNİ MECLİS'E TAŞIDI
22/03/2013 5:19 PM
20.378
A+
A-

http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=21264527&

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki on binlerce sivil memurun, sivil mahkemelerinde yargılanmasına olanak sağlayacak kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. 

     

Ali Demirçalı , 55 bin sivil askeri personel teklifini Meclis ‘ e taşıdı

Demirçalı, TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifinde, Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yaklaşık 55 bin sivil memurun 657 sayılı yasa gereği devlet memuru olarak istihdam edildiğini, bu memurların, asker kişiler olmadığı halde Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde yargılandığını ve temyizi mümkün olmayan kararlar nedeniyle de mağdur olduklarını belirtti. Anayasanın 145. ve 157. maddesine göre “sivil şahısların, savaş zamanı dışında askeri mahkemede yargılanamaz” hükmünün açık olduğunu, aynı mahkemenin, 20 Eylül 2012’de verdiği bir karar ile sivil memurların,sivil kişiler olduklarını net bir biçimde vurguladığına dikkat çeken Demirçalı, kanunun değiştirilmesi ile ilgili teklifin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 31 Mayıs 2012’de verdiği bir kararla, sivil kişilerin askeri mahkemelerde yargılanamayacağı hükmünden hareketle Ülkemizi 15 Bin Euro tazminata mahkum etmiştir.

Tüm bu hükümlere rağmen,657 sayılı devlet personel kanunuyla işe alınan ancak birçok kanunda asker kişi sayılan ve buna bağlı olarak asker gibi cezaya tabi tutulan bu kişilere karşı Anayasal suç işlenmekte, adil yargılanmalarının önüne geçilmektedir.

Asker gibi silah taşımayan, üniforma giymeyen, süreli tayin olmayan ve asker kişilerin aldığı tazminatları almayan bu çalışanlar, bunca yıldır verdikleri hukuk mücadelesi sonucunda, sadece ceza davalarında, sivil yargıya gitmelerinin önünü açabilmişlerdir.

Yapılan bu yasal düzenlemelerle, kamuoyuna sivil memurlar artık askeri mahkemelerde yargılanmayacaklar mesajı verilmek istenmiştir. Ancak her türlü idari konular (tayin, terfi, özlük hakları) ile itiraz mercii AYİM olarak devam etmektedir. Bu da çok çelişkili bir durum arz etmektedir.

Ülkemizin evrensel değerleri, temel hak ve özgürlükleri temel alan, eşitlikçi ve özgürlükçü bir sivil demokrasi ve güçlü bir hukuk devleti olmak istiyorsa,bunun bir işareti olarak sivil memurların, idari konularda da sivil mahkemelere başvurmalarının önünün açılması gerekmektedir.

Kanunun bu şekliyle uygulanmasına devam edilmesi halinde ülkemiz hem Avrupa İnsan Hakları mahkemelerinde tazminata maruz kalacak hem de yayımlanmış bir kanun Anayasanın iki maddesine aykırı bir durum teşkil etmeye devam edecektir.

Sonuç olarak, 1602 sayılı kanunun 20. Maddesi aşağıdaki gibi değiştirildiği takdirde, adil yargılanma hakkının sağlanmasının yanında, 55 Bin personelin ve 250 Bin civarındaki ailelerinin daha huzurlu ve adil bir yaşam sürmeleri sağlanmış olacaktır.” 

KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇELERİ

CHP Milletvekili Ali Demirçalı, ülkemizin evrensel değerlerinin, temel hak ve özgürlüklerini temel alan, eşitlikçi ve özgürlükçü bir sivil demokrasi ve güçlü bir hukuk devleti olmak yolunda bir adım atmak istiyorsa, sivil memurların idari konularda da sivil mahkemelere başvurmalarının önünün açılması gerektiğini ifade etti.

Demirçalı, 1602 Sayılı Askeri Yüksek İdaresi Kuruluş Kanunu Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini şöyle önerdi:

“Madde 1. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Türk Milleti adına; askeri olmayan makamlarca tesis edilmiş olsa bile, asker kişileri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların ilk ve son derece mahkemesi olarak yargı denetimini ve diğer kanunlarda gösterilen, görevleri yapar. Ancak, askerlik yükümlülüğünden doğan uyuşmazlıklarda; ilgilinin asker kişi olması şartı aranmaz.

Bu Kanunun uygulanmasında asker kişiden maksat; Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bulunan veya hizmetten ayrılmış olan subay, askeri memur, astsubay, askeri öğrenci, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er, erbaş ve erlerdir.

Madde 2. Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3. Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.