UZMAN ERBAŞLARIN ÖZLÜK HAKLARI YETERSİZ
http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=21179592&
UZMAN ERBAŞLARIN ÖZLÜK HAKLARI YETERSİZ
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili CANDAN YÜCEER; “Uzman Erbaşların Özlük Hakları Yetersiz” CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili CANDAN YÜCEER, uzman erbaşların artık feryat halini alan özlük hakları sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Uzmanların sorunlarına Meclis’in el koymasını isteyen Yüceer, terörle mücadelenin merkezinde yer alan uzman erbaşların haklarının yetersizliğine dikkat çekti.
CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Tekirdağ Milletvekili CANDAN YÜCEER, uzman erbaşların büyük sorunlar yaşadığı özlük haklarını Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, terör belasına karşı vatan savunmasında etkili rol oynayan uzmanların sorun ve sıkıntıları hakkında soru önergesi verdi ve Meclis Araştırması istedi. Meclis’ teki bütün denetim yollarını kullanan ve önümüzdeki günlerde uzmanların mağduriyetini giderilmesi amacıyla kanun teklifi de verecek olan Yüceer, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) operasyonel bel kemiği olan, terörle mücadelenin merkezinde yer alan uzman erbaşlann son dönemde artan sorunlarına dikkat çekti. Uzmanların, özlük haklarının iyileştirilmesi ve özlük haklarına bağlı olarak artan istifaların önüne geçilmesinin önemine işaret eden Yüceer, TSK’nın teknik ve kritik kadrolarında devamlılığın sağlanması, uzman erbaşların sorun ve mağduriyetlerinin tespit edilmesi ve giderilmesine vurgu yaptı.
Adalet Bunun Neresinde?
TSK’ da son yapılan açıklamalar doğrultusunda 40 binin üzerinde uzman erbaşın görev yaptığını belirten Yüceer, ilgili sivil toplum kuruluşlarının yaptığı belirlemelere göre son bir yıl içinde 8 bin uzman erbaşın istifa ettiğini belirtti. Türkiye’de işsizlik sorununun yakıcılığı ortada iken bu istifaların üzerine ciddiyetle düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Yüceer, şöyle devam etti; “Bu istifalar durduk yerde olmuyor. Elbette terörün ortasında, ölüm ile burun buruna bir hayat yaşarken bir de gelecek endişesiyle sorunlarla boğuşuyorlar. Örneğin, uzmanlar, 45 yaşma kadar çalıştırılıp üniformalarıyla emekli edilmiyor, başka bir devlet kuruluşunda emekliliğe sevk ediliyor.
Ayrıca diğer TSK personelinin sahip olduğu ek gösterge hakkına da sahip değiller. Subayların ek göstergesi 4 bin Lira, astsubayların ek göstergesi 3 bin 600 Lira, uzman jandarmaların ek göstergesi 2 bin 200 Lira iken uzman erbaşların ek göstergesi ise yok. Adalet bunun neresinde?”
Emekli Maaşları Çok Düşük
Yüceer, uzman erbaşların çalışırken karşı karşıya oldukları sorunlar yetmezmiş gibi emekli olmalarının ardından da bir dizi sıkıntı ile boğuştuklarını anlattı. Diğer emekliler gibi maaşlarının ve yaşam standartlarının çok düşük olduğuna dikkat çeken Yüceer, 20 yıl devlete hizmet veren bir uzmanın, emekli olduğunda eline 10601080 Lira arası maaş geçtiğini söyledi. Yüceer,’ Göreve yeni başlayan uzman erbaşlar ile görevdeki 20’ nci yılında olan uzman erbaş arasında hiçbir maaş farkı yok. Bunun nedenini ise ek gösterge ve uzman erbaşlann kıdemlerinin diğer TSK personelleri gibi rütbeden sayılmaması oluşturuyor. Oysa uzman jandarmalar da uzman erbaşlar gibi aynı rütbeyi taşıyan askeri personeldir. Dolayısıyla bu mağduriyetin de ortadan kaldırılması gerekiyor” dedi.
Meclis Araştırmalı
Terörle mücadelede TSK’ nın operasyonel gücü olan uzmanların karşı karşıya oldukları her türlü sorunu bildiklerini ve çözüm önerisi için Meclis’ teki tüm denetim yollarını hayata geçirmek için girişimlerde bulunduklarını da aktaran Yüceer,” Uzmanlarımız bizden moral ve motivasyon için haklarının iadesini bekliyor. Biz de bunun için sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyız” dedi.
Milli Savunma Bakanı İSMET YILMAZ’ a Sorular
Konuyla ilgili hem Meclis Araştırma Önergesi hazırlayan hem de Milli Savunma Bakanı îsmet Yılmaz’ m yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer Bakan CANDAN YÜCEER Yılmaz’a şu Son 5 yıldaki uzman erbaş personel sayısı nedir? Bakanlığınızın uzman erbaşların özlük haklarını iyileştirilmesine dönük olarak yaptığı / yapacağı bir çalışma var mıdır, olacak mıdır? Son 5 yılda her bir yıl ayrı ayrı gösterilmek üzere TSK’dan hangi rütbede kaç personel istifa etmiştir? 2011 yılında yapılan yasal değişiklikle 45 yaşındaki uzman erbaşlara TSK bünyesinde sivil memurluğa geçiş hakkı sağlanmıştır.
< p style="text-align:justify" class="MsoNormal">Sözü edilen düzenlemeden önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç personel yararlanmıştır? 2011 yılından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde kaç uzman erbaş kamu kurum ve kuruluşlarında işe başlamıştır? Uzman erbaşların kıdemlerinin diğer TSK personelleri gibi rütbeden sayılmamasının gerekçesi fiili durumu oluşturan yasal mevzuat nedir?
Mesleğe ilk girişi yapılan uzman erbaşlar ile uzun süre hizmet vermiş olan uzman erbaşlar arasında maaş, kıdem ve derece farkı bulunmamasının nedeni nedir?” 926 sayılı TSK Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu ve 375 sayılı KHK gereği ödenmekte olan ek tazminat oranlarının derecelerine göre kademelendirilmesi ve kendilerine ek gösterge verilmesi şeklinde düzenleme yapılmasının uygun olacağı” yönündeki değerlendirme ve açıklamalarınıza rağmen sözü edilen değişikliklerin gerçekleştirilememesinin temel gerekçesi nedir? Sözü edilen değişikliğe ilişkin çalışmalar hala devam ediyor ise gelinen son aşama nedir?
Haber Merkezi