FÜZE İHALESİNE ÇİN'DEN SÜRPRİZ TEKLİF
http://www.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=20673808&
Füze ihalesine Çin’den sürpriz teklif
EMRE SONCAN ANKARA – ANKARA
Türkiye’nin NATO’dan talep ettiği Patriot hava savunma sistemlerinin sevkiyatı sürerken, Ankara’nın kendi uzun menzilli füzelerini almak için açtığı ihale bir türlü sonuçlanamadı.
Bunun arkasında Çin’in yer aldığı öğrenildi. Alınan bilgilere göre, Amerika’nın Patriot, Rusya’nın Antey 2500 ve Fransa-İtalya ortaklığının Eurosam Samp-T modeli ile yarışan Pekin yönetimi, 4 milyar dolarlık ihalede Türk tarafını şaşırtan bir teklif sundu. Çin, elindeki FD-2000 füze sistemini 3 milyar doların altında satmayı taahhüt etti. Geçtiğimiz ay toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısından da projeyle ilgili sonuç çıkmadı. Savunma kaynakları, “Çin’den böyle bir sistemin alınması, Türkiye’nin savunma doktrini açısından bir değişikliğin işareti olabilir.” diyor. Sistemin hem iyi fiyatla alınması hem de ihtiyaçları karşılaması gerektiğine işaret eden kaynaklar, kararın diğer ülkeler tarafından ‘siyasi’ olarak da yorumlanabileceğinin altını çiziyor.
Öte yandan Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda TSK’ya yönelik yürütülen projelerin son durumuyla ilgili bilgi veren bir yetkili, fizibilite çalışmalarına başlanan ilk Türk savaş uçağının 2030’dan önce TSK envanterine girmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. ANKA’nın test uçuşlarına devam ettiğini de belirten aynı yetkili, şu an için ilk Türk insansız hava aracı projesinde herhangi bir sorun kalmadığını vurguladı. Geçtiğimiz günlerde Türkiye, F-35 savaş uçağı projesi kapsamında ilk 2 siparişini ertelediğini açıklamıştı. Bu uçakların önümüzdeki yıllarda alınacağı fakat 2018’den önce Hava Kuvvetleri tarafından operasyonel olarak kullanılmaya başlanılmasının mümkün gözükmediği belirtildi.
Kimyasala karşı özel elbise geliyor
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine 3 yıl önce girmesi öngörülen kimyasal silahlara karşı korumalı elbiselerin teslimatının önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor. Zaman, daha önce konuyu gündeme getirmiş ve 2009’da teslim edilmesi gereken elbiselerin henüz ortada olmadığını duyurmuştu. Proje kapsamında kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) saldırılara karşı koruyucu nitelikte toplam 142 bin elbise üretilecek. Söz konusu elbiselerin yurtiçinde üretimi amacıyla 15 Haziran 2007’de ÇAN Ortak Girişim Grubu ile sözleşme imzalanmıştı.