DARBE MAĞDURU ASKER HALA MAĞDUR
http://www.cumhuriyet.com.tr/?PHPSESSID=0g6uolqmadu58djjvrlcuokqkn6p5bo0gb6pbsm9n6kekmib0d21&im=em&xl=empopup&em=cu/cumhuriyet/w/c0128.html
İKTİDARIN ÇİFTE STANDARDI
Darbe mağduru asker hâlâ mağdur
Solcu oldukları için ordudan atılan askerleri görmemekte ısrar eden AKP iktidarı, çoğunluğu “irtica” gerekçesiyle Yüksek Askeri Şûra kararlarıyla ordudan atılan askerlerin haklarını ise iade etti.
Çifte standart devam ediyor
Darbe mağduru askerler isyan etti
ERDEM GÜL
ANKARA – Hükümet, çoğunluğu “irtica” gerekçesiyle Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarıyla ordudan atılan askerleri yararlandırdığı düzenlemenin dışında bıraktığı çoğunluğu “sol faaliyetler” nedeniyle 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinde atılan askerlere yönelik çifte standartlı tavrını sürdürüyor.
Hükümet darbelerle mücadele politikaları çerçevesinde 2011 yılında TSK Personel Yasası’na geçici madde ekleyerek ordudan atılan askerlere haklarını iade etti. 22 Mart 2011’de çıkarılan düzenlemeyle ordudan atılan askerlere özlük hakları verirken kamuda belli kurumlarda istihdam edilmelerinin de yolu açıldı. Bu tarihten itibaren yasa kapsamında ordudan atılan çok sayıda asker haklarını aldı ve kamuda işbaşı yaptı. Ancak düzenlemeden ağırlıkla 28 Şubat ve sonrası dönemde “irtica” gerekçesiyle YAŞ kararlarıyla atılan askerler yararlandırıldı. 12 Mart, 12 Eylül dönemlerinde çoğunluğu “sol faaliyetler” gerekçesiyle atılan, sıkıyönetim mahkemelerinde hüküm giyen askerler ve askeri öğrenciler düzenlemenin kapsamı dışında bırakıldı.
Kendisi de 12 Eylül döneminde ordudan atılan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a yönelttiği soru önergesinde bu ayrımcılığı gündeme getirdi.
Bakan sözü unuttu
Bakan Yılmaz ise yanıtında kapsam dışında bırakılan darbe dönemi mağdurları için de düzenleme yapılacağı sözüne hiç değinmedi. Yılmaz, “yargı denetimine açık kararnameler ile TSK’den ilişiği kesilenlerin Geçici Madde 32’nin kapsamı dışında olduğunu, ret kararlarına ilişkin yargı sürecinin devam ettiğini” belirtmekle yetindi. Havutça, Bakan Yılmaz’ın darbezede askerler için TBMM önünde verdiği sözü unuttuğunu belirterek “Siyaset adamı verdiği sözün arkasında durmalı, TBMM’nin denetim yetkisine saygı göstermelidir. İsmet Yılmaz’ın TBMM’yi önemsememesi, ‘Kuvvetler ayrılığı bizi engelliyor’ diyen Başbakan Erdoğan’ın etkisinde kaldığının işaretidir” dedi.
12 Mart ve 12 Eylülzede askerleri çatısı altında toplayan Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER) Genel Başkanı Emekli Üsteğmen Tuna Atalay da Yılmaz’ın tutumunu üzüntüyle karşıladıklarını, hükümet yetkililerinin çelişkili açıklamalarıyla tekrar tekrar yaralandıklarını vurguladı.