ASELSAN 'LEGO-KARAKOL'LAR HAZIRLIYOR
http://www.haberekspres.com.tr/gundem/aselsan-lego-karakollar-hazirliyor-h44233.html
Aselsan ‘Lego-Karakol’lar hazırlıyor
TSK’nın 2013 savunma politikası kapsamında sınırlara modüler karakollar kurulacak. Projesini ASELSAN’ın üstleneceği yüksek güvenlikli modüler karakollar ‘lego’ gibi parçalardan oluşacak ve ulaşımın güç olduğu yerlere taşınabilecek
Başbakan Erdoğan başkanlığında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ile diğer ilgililerin katıldığı ve önceki gün yapılan ve en uzun toplantılarından birini gerçekleştiren Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde çok önemli projelerin temeli atıldı.
Aselsan’la anlaşıldı
Bunlardan en dikkat çekeni ise PKK saldırılarına karşı karşı geliştirilen yeni bir karakol projesi oldu. ASELSAN’ın ‘Terörist Saldırılara Karşı Dayanıklı Modüler Geçici Üs Bölgesi Kurulumu Projesi’ olarak adlandırılan çalışması için toplantıda ASELSAN Elektronik Sanayii ve Ticaret AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanacağı belirtildi. TOKİ’nin ‘Kalekol’ olarak adlandırılan projesinden sonra stratejik noktalarda kurulması planlanan ‘modüler’ sistem için 2 yıl önce çalışmalara başlandı.
Prototip üretildi
Modüler sistem çalışmasına başlandıktan sonra deneme amaçlı bir tane prototip üretildi ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’de stratejik bir noktaya yerleştirildi. Özel eğitimli komandolar bu karakolda görev aldı ve yaz ayı boyunca karakol da bölgenin arazi ve güvenlik şartları içinde denenmiş oldu. Terör saldırılarına karşı ‘kalekol’lardan sonra geliştirilen modüler karakollar, çok sayıda özelliğe sahip.
15 günde kuruluyor
Duvar ve konteynır şeklindeki parçaları lego gibi birbirine ekleniyor. Karakolun tamamı 15 günde kurulabiliyor. Karakolun duvarları için balistik testler yapılarak, RPG-7 gibi roketatarlara, uzun namlulu silahlara karşı dayanıklı olması sağlandı. Çatısı da özel alaşımdan yapıldığı için saldırılara karşı son derece dayanıklı.
Uçan kuşu tanıyor
Portatif yapının etrafında ise sensörlü alarm sistemleri kuruldu. Böylelikle 7 kilometrelik alanda tüm canlıların tespiti rahatlıkla yapılabiliyor. Sisteme entegre edilen bir yazılımla, karakol noktasına yaklaşan canlıların hayvan mı yoksa insan mı olduğu da rahatlıkla ayırt edilebiliyor. Karakolların enerji sorunu ise kurulan jeneratörlerle sağlanıyor. Helikopter pisti de olacak modüler karakollar, yaz ve kış kullanımı için ise yüksek yalıtıma sahip olacak.
Nöbet kamerası!
Modüler karakollar, ulaşımın gü olduğu noktalara ve hakim tepelere helikopterlerle kolayca taşınabiliyor.
Sızan teröristleri SARP vuracak
Fırlatma üssü: Toplam maliyeti 140 milyon doları bulan Göktürk-2 uydu projesinde, Çin’e fırlatma bedeli olarak 20 milyon dolar ödenmesi, Türkiye’yi harekete geçirdi. Türkiye kendi fırlatma üssüne sahip olacak. Uydu Fırlatma Sistemi Projesi kapsamında, ön kavramsal tasarım fazı için, ROKETSAN ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırıldı. Bu üs için Ege bölgesinde Datça, Karadeniz’de ise Sinop’un adı öne çıkıyor.
Göktürk-3: Sentetik açıklıklı radar görüntüsü alma özelliği taşıyacak Göktürk 3 Uydu Projesi’nin TÜBİTAK ve ASELSAN’ın desteğiyle milli olarak geliştirilmesi için, TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi. Göktürk-3 projesiyle, yüksek çözünürlüklü gece ve gündüz her hava şartında görüntü aktarabilecek.
6 yeni harp gemisi: TSK, 6 yeni harp gemisinin üretimini ise yerli firmalara emanet edecek. 6 geminin seri üretimi için Koç Grubu’yla sözleşme görüşmesine başlanması kararlaştırıldı.
4-5 ton sınıfı helikopterler: Askeri ve sivil hafif sınıf (4-5 ton sınıfı) helikopterlerin özgün olarak tasarlanıp geliştirilmesi için, TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanacak.