İHALE KURUMU'NDAN TSK'YI GÜÇLENDİRME VAKFI'NA UYARI
http://www.medyatakip.com/medya_sistem/yb_kupurgoster.php?gno=2012101563509
Bir ihaleden dolayı kendilerine yapılan şikayeti değerlendiren kurum, vakfın Kamu İhale Kanunu’na tabi olduğu yönünde karar verdi. Devlet İhale Kanunu’nun yerine 1 Ocak 2003’te 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu yürürlüğe girmişti. Bu kapsamdaki tüm kuruluşlar kanunu uygulamak mecburiyetinde. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve şirketleri şimdiye kadar bu kanuna göre davranmıyordu ve özel şirket gibi hareket ediyordu. KİK’in kararının bu vakıf ile birlikte TAI, Roketsan, Aselsan ve Havelsan’ı da etkileyeceği belirtiliyor. KİK daha önce OYAK’ın da ihale mevzuatına tabi olduğuna karar vermişti.
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, 2013’te düzenlenecek Uluslararası Savunma Fuarı’nın (IDEF) hakları için ihale açtı. İhaleye daha önce bu fuarı düzenleyen TÜYAP ve İstanbul Fuarcılık katıldı. İhaleyi kazanan şirket bütün organizasyonu üstlenecek ve fuarın sonunda vakfa ödeme yapacaktı. İstanbul Fuarcılık, 6 milyon dolar ödemeyi teklif ederken, TÜYAP’ın teklifi yaklaşık 5 milyon dolarda kaldı. Fakat ihaleyi TÜYAP kazandı. Bunun üzerine İstanbul Fuarcılık, Kamu İhale Kurumu’na başvurdu. Kurum önce vakfın Kamu İhale Kanunu’na tabi olmadığına karar verdi. İstanbul Fuarcılık bu kez Ankara 16. İdare Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, ‘Vakfın savunma hizmetine yardımcı ve ona bitişik bir kamu hizmeti yürüttüğü ve Kamu İhale Kanunu kapsamında olduğu’ vurgulandı. Davacı şirket bunun üzerine bir kez daha KİK’e gitti. Kurum acilen toplandı ve yeni bir karar verdi. İhalenin ‘kamu harcaması yapılması gerektiren’ değil, ‘gelir getirici’ nitelikte olduğu için iptal edilmeyeceğine hükmetti. Yani vakfı bu ihalede haklı buldu. Fakat kurum hemen ardından tarihi bir karar vererek, vakfın Kamu İhale Kanunu’na tabi olduğuna hükmetti. Kararla birlikte, vakıf ve kendisine bağlı olan dev savunma şirketlerinin de artık kanuna göre hareket etmek zorunda kalacağı kaydediliyor.
İhale Kanunu kapsamındaki kuruluşların mal ve hizmet alımları ile yapım işleri için mevzuata uygun ihale açması gerekiyor. Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı tüzel kişilik olarak kurulan OYAK ise eski kanuna göre imtiyazlıydı ve özel şirket gibi davranabiliyordu. Yeni kanunla imtiyazı ortadan kalkmasına rağmen 8 yıldır İhale Kanunu’na tabi değilmiş gibi hareket ediyordu. KİK’in ihale imtiyazlarını kaldırmasının ardından zor günler yaşayan OYAK, Meclis ve İdare Mahkemesi’ndeki girişimlerinden sonra Danıştay’a gitmişti. Danıştay 13. Dairesi, yürütmeyi durdurma talebini geri çevirdi. Dosya şimdi esastan görüşülüyor.