16. YILINDA TANK YÜRÜTENE GÖZALTI
http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=21040775&
16. yılında tank yürütene gözaltı
‘Post-modern darbe’ olarak anılan 28 Şubat’ın yıldönümüne bir gün kala dönemin simge olaylarında adı geçen askerler soruşturmada gözaltına alındı.
Haber: MESUT HASAN BENLİ
Tarihe ‘post-modern darbe’ olarak geçen ‘28 Şubat’ın 16. yıldönümüne bir gün kala aralarında Sincan’da tankları yürüten komutan olarak bilenen Erdal Ceylanoğlu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ’ün eşine selam vermemek için protokolden çıkan eski Harp Akademeleri Komutanı Arslan Güner’in de aralarında olduğu 5 kişi gözaltına alındı. İddianamenin yazımına devam eden Savcı Mustafa Bilgili’nin talebiyle Ankara ’da emekli Tümgeneral Mehmet Başpınar ile İstanbul ’da emekli Tümgeneral Yücel Özsır ve muvazzaf Albay Mehmet Cumhur Yatıkkaya polis nezaretinde ifadeye getirildi. Savcılık emekli Orgeneraller Ceylanoğlu ve Güner’e ise polis göndermedi. Genelkurmay Başkanlığı üzerinden ifade daveti alan iki isim, avukatlarıyla Ankara Adliyesi’ne geldi.
Kasıt yoktu
O dönemde Etimes-gut Zırhlı Birlikler Tümen Komutanı olan Ceylanoğlu, 4 Şubat 1997’de Sincan’da 20 tank ve 15 zırhlı aracın geçmesinin talimatını vermekle suçlanıyordu. Ceylanoğlu’nun savcılıkta bu konuyla ilgili soruya karşılık “Tankların yürütülmesinde kast olduğuna inanmıyorum. Zaten ben de o zaman izinliydim” dediği öğrenildi. Soruşturma dosyasında tankların yürütülmesi şu şekilde yer alıyor: “Psikolojik harekâtlar sırasında TSK’nın en önemli kara silahı olan tanklar Sincan’da yürütülmüştür. Tankların yürütülmesinden sonra başbakan, başbakan yardımcısı ve birçok bakanın bu olayı, askeri müdahalenin habercisi olarak değerlendirdikleri anlaşılmaktadır. Bir gün sonra yayımlanan günlük gazeteler bu olayı askeri müdahale belirtisi olarak manşetlere taşıdıkları ve takip eden süreçte hükümetin ayrılmak zorunda bırakıldığı açıkça görülmektedir.”
Ceylanoğlu, 29 Temmuz 2011 tarihinde dönemin Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay ile birlikte istifa etmişti. Hükümet ile yaşanan YAŞ’ta terfi krizinin çözülememesi üzerine istifa eden komutanlar, Balyoz davasında tutuklu bulunan askerlerin emekli edilmesine de karşı çıkıyordu.
Güner ‘protokol krizi’yle tanınıyordu
Eski Harp Akademileri Komutanı Arslan Güner 28 Şubat’ta Genelkurmay Daire Başkanı’ydı. Güner’in ‘hükümetin devrilmesinin’ konuşulduğu 7 Nisan 1997’deki toplantıya katılanlar arasında yer aldığı öğrenildi. Güner kamuoyunda protokol kriziyle tanındı. Cumhurbaşkanı Gül’ün uçağı, 19 Eylül 2007’de Esenboğa Havaalanı’na inmiş, o dönem Ankara Garnizon Komutanı olan Güner’in türbanlı Gül’e selam vermemek için protokolden ayrılması objektiflere takılmıştı.